Putin diu que seria “un gran error” no treballar amb Al-Assad

0
Líder rus a la cimera
Vladímir Putin

Putin i Obama es reuneixen per primera vegada en dos anys amb Síria i Ucraïna a l’agenda

(EP) El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg estatunidenc, Barack Obama, mantindran aquest dilluns la que serà la seva primera trobada en dos anys aprofitant l’assistència de tots dos a l’Assemblea General de l’ONU a Nova York.

Segons informa l’agència Itar-Tass, la trobada durarà una hora després que els dos mandataris intervinguin en l’inici de la sessió plenària de l’Assemblea. En el cas de Putin, serà el seu retorn a aquest escenari, després d’una prolongada absència de deu anys.

La trobada ha estat envoltada de certa polèmica, ja que els Estats Units va assegurar, després de conèixer-se la cita, que havia estat organitzada a petició de la part russa, cosa que Moscou va desmentir, i va assegurar que havia estat la Casa Blanca la que havia sol·licitat la reunió.

A l’agenda de la cita està previst que els dos presidents abordin sobretot la situació a Pròxim Orient, i en particular Síria, segons ha reconegut Iuri Uixakov, assessor de Putin, així com el conflicte a l’est d’Ucraïna.

[quote]Estem preparats per a l’intercanvi d’opinions sobre un ampli ventall de temes internacionals”, ha assegurat Uixakov, que ha reconegut la importància de la trobada “tenint en compte la situació internacional i els problemes greus que tots coneixen[/quote]

ÚLTIMA TROBADA EL 2013

L’última trobada entre Obama i Putin es va produir el juny del 2013 als marges de la cimera del G-8 a Irlanda del Nord. Des d’aleshores, les relacions entre les dues grans potències s’han refredat, sobretot per les seves diferències respecte al conflicte a Síria, en què donen suport a bàndols enfrontats, i després a Ucraïna, en què passa el mateix.

Des d’aleshores, els dos només han mantingut breus converses aprofitant alguna cita internacional i han parlat diverses vegades per telèfon.

La trobada es produeix en un moment en què Rússia ha intensificat la presència militar a Síria sota l’argument que vol donar suport al règim de Bashar al-Assad en la seva lluita contra el terrorisme d’Estat Islàmic. Alhora, Moscou treballa per a la creació d’una coalició internacional contra aquest grup terrorista en què estigui inclòs Damasc.

Per la seva banda, tant els Estats Units com els seus aliats han criticat la presència russa a Síria però en les últimes setmanes semblen rebaixar el to respecte a Al-Assad, fins al punt que aquest mateix diumenge el primer ministre britànic, David Cameron, va dir que el president sirià podria formar part de la transició cap a una sortida al conflicte.
Imprimir

Un Greu Error

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha considerat que seria “un gran error” no treballar amb el president sirià, Bashar Al Assad, per trobar una solució a la guerra civil al país àrab i que amenaça de prolongar-se.

[quote]”Creiem que és un gran error rebutjar la cooperació amb el Govern sirià i les seves Forces Armades, que estan lluitant valentament contra el terrorisme”, ha dit en el discurs que ha pronunciat aquest dilluns davant de l’Assemblea General de les Nacions Unides.[/quote]

Putin ha argumentat que “ningú, a part de les Forces Armades del president Al-Assad i de les milícies kurdes, està lluitant verdaderament contra l’Estat Islàmic i les altres organitzacions terroristes que hi ha a Síria”.

El cap d’Estat ha proposat, en concret, incloure Al-Assad en una nova coalició internacional per combatre el terrorisme a Síria, en què també participarien els països àrabs perquè “són clau” perquè tingui èxit.

CONFLICTE UCRAÏNÈS

Putin ha al·ludit igualment al conflicte a l’est d’Ucraïna entre les forces governamentals i els separatistes prorussos, insistint en la versió que “el cop armat” contra el Govern de Víktor Ianukóvitx “va estar orquestrat des de l’exterior”.

El líder rus ha aprofitat alhora per criticar les sancions internacionals contra la nació euroasiàtica, sostenint que “serveixen d’instrument per eliminar la competència al mercat”.