Quan i com seguir el 'desfilada planetària' d'octubre
Desfilada planetària, l’espectacle còsmic que ens espera en aquest mes d’octubre no serà fugaç com una pluja d’estrelles.

Aquesta vegada els amants de l’astronomia compten pràcticament amb tot el mes per delectar-se amb l’anomenat ‘desfilada planetària’, un dels més fascinants fenòmens del sistema solar, en el qual part dels planetes s’agrupen en un mateix sector del cel nocturn , relativament a prop els uns dels altres. Perquè no es perdi res, aquí té el calendari del peculiar desfilada.

Els protagonistes d’aquest fenomen són Venus, Mart, Júpiter, Mercuri i la Lluna, que participaran en un ‘desfilada planetària que començarà aquest 8 d’octubre, a mesura que el satèl·lit natural de la Terra s’acosti cada vegada més a aquest grup de planetes, informa el portal Space.com.

8 i 9 d’octubre

En el matí del 8 d’octubre, just abans de l’alba, es podrà veure una Lluna creixent ia la seva esquerra, a la part inferior, un enlluernador Venus, al costat de Régulo, l’estrella més brillant de Leo. En el matí del 9 d’octubre, la Lluna formarà un triangle isòsceles juntament amb Mart i Júpiter. Aquest dia també Venus entra en conjunció amb Régulo, passant per sota d’aquesta, semblant gairebé 230 vegades més brillant que l’estrella blava.

Octubre 11

De matinada es podrà observar una Lluna creixent molt prima semblant a una ‘lleu somriure’ al cel i, per sobre d’ella, a l’esquerra, serà visible Mercuri.

Octubre 15

Mercuri podrà ser vist a simple vista durant les tres últimes setmanes d’octubre. Des del 8 d’octubre, es podrà apreciar clarament 45 minuts abans de l’alba, prop de l’horitzó. El planeta triplicarà la seva brillantor durant la setmana vinent.

Octubre 16

Molt aviat Saturn es perdrà en la resplendor del sol, probablement a finals d’aquest mes. Però abans que això passi, brillarà en el crepuscle cada nit.

Octubre 17

Júpiter i Mart formaran un ‘planeta doble’ d’alt contrast en el cel oriental durant més de 3 hores abans de la sortida del Sol. Aquesta demà estaran separats per menys de l’amplada aparent de la Lluna. Mart apareixerà a la part superior esquerra de Júpiter.

Octubre 25

Venus mantindrà una conjunció molt propera amb Júpiter. A principis de mes Venus apareixia primer en el firmament, però després d’aquesta data serà Júpiter el que ho faci.