Què va ser el ‘cas Banesto’?

0
Mario Conde cas banesto
Mario Conde, firmant un llibre | Foto: Europa Press

Repassem les dades essencials del ‘cas Banesto’, un dels escàndols més sonats de l’economia espanyola que va acabar amb Mario Conde a la presó

Aquest dilluns el que va ser president de Banesto ha estat detingut per un presumpte delicte de blanqueig de diners. Segons l’acusació, en els darrers mesos Mario Conde hauria estat ‘repatriant’ cap a Espanya part dels diners que havien ‘desaparegut’ del saqueig a Banesto. Però, què va ser el ‘cas Banesto’?

Una estratègia expansiva

El Banc Espanyol de Crèdit, Banesto, era al 1992 una entitat amb set milions de clients i 15.000 treballadors. L’aleshores president de l’entitat, Mario Conde, va apostar per una estratègia expansiva, que donava prioritat a la concessió de crèdits. En aquells moments la morositat a Espanya creixia a un gran ritme, el que va provocar unes pèrdues importants al banc.

El Banc d’Espanya va detectar al 1993 un desfasament de quasi tres mil milions d’euros (450.000 milions de pessetes a l’època) que el banc va intentar sanejar amb una ampliació de capital que no va evitar que el compte de resultats de 1993 de Banesto presentés pèrdues per valor de més de 3.500 milions d’euros.

Intervenció i condemna

El 28 de desembre de 1993 el Banc d’Espanya va intervenir Banesto i va destituir tot el consell d’administració, incloent-hi Mario Conde. El Banc d’Espanya va decretar línia de crèdit il·limitada per Banesto per garantir els depòsits dels clients. Finalment, l’entitat va ser subhastada i va passar a mans del Banc Santander.

El 1994 el Congrés dels Diputats va obrir una comissió d’investigació per al cas. A més, al març els accionistes del banc van decidir presentar una demanda contra Conde, que el 15 de novembre va trobar resposta en la Fiscalia, que va querellar-se contra ell. El 23 de desembre Mario Conde ingressava a la presó d’Alcalà-Meco en presó preventiva. El 30 de gener de 1995 sortia sota una fiança de 2.000 milions de pessetes.

A finals de març de 2001, l’Audiència Nacional decideix condemnar Mario Conde a 10 anys de presó, pena que va ser incrementada fins els 20 anys pel Tribunal Suprem el juliol de 2002. Conde, però, va accedir al tercer grau penitenciari el 2005.

26 milions desapareguts… fins ara

Es calcula que mentre Mario Conde va ser president, van desaparèixer fins a 26 milions d’euros. La Fiscalia té proves que una bona part d’aquests diners va ser blanquejada des del 1999. Ara s’acusa a Mario Conde –i altres set persones- d’haver estat tornant a Espanya fins a 13 milions d’aquests diners desapareguts. En concret, l’estratègia utilitzada pels acusats, entre els que hi ha dos fills de l’exbanquer, era blanquejar des de Suïssa quantitats petites.

 

Compartir
Article anteriorVÍDEO | Zidane emula Guardiola i es marca un ‘Pantalongate’
Article següentThin Lizzy tocarà al ‘Rock Fest Barcelona’
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]