En què consisteix el Front Polisario?

0
En què consisteix el Front Polisario?
En què consisteix el Front Polisario? | Foto: Europa Press

Espanya s’enfronta al Front Polisario per l’alliberament de Maloma Morales. Polisario ha aturat la tornada de la jove a Espanya. Què és el Front Polisario?

En el mes d’abril i després de quatre mesos de segrest, el Front Polisario va alliberar a Maloma Morales, major d’edat i de nacionalitat espanyola, qui estava retinguda en contra de la seva voluntat per la seva família biològica. El desig de Maloma era tornar a Espanya amb la família adoptiva.

El Front Polisario, en menys de 24 hores, va suspendre l’alliberament de la dona i la va retornar a membres de la família biològica. Maloma tornava a estar privada a decidir amb qui i on volia estar. Des de llavors, el govern espanyol i les autoritats sahrauís negocien una solució.

Enmig del conflicte, l’actor Willy Toledo ha criticat al Font Polisario. “Em donen arcades el segrest d’éssers humans”, ha declarat. Tot i que, Toledo és conegut per la defensa de la independència del poble sahrauí, ha mantingut una disputa per les xarxes socials amb altres membres del moviment. I s’ha mostrat crític amb Front Polisario, un moviment que compleix el 19 de maig de 1973, quaranta-tres anys de la seva creació. En què consisteix realment aquest moviment?

 

Un moviment polític i militar del Sàhara Occidental

El Front Polisario és el successor de l’Organització d’Avantguarda per a l’Alliberament de Shakia-el-Hamra i Río de Oro dels anys 1960. Un moviment que va estar dirigit per Basiri, assassinat per l’exèrcit espanyol durant la dictadura franquista.

En aquest context, el 19 de maig de 1973 es crea el Front Polisario, acrònim del Front Popular per a l’Alliberament de Sakia-el-Hamra i Río de Oro, a partir d’un grup d’estudiants, liderats per Mustafà Said Al-Uali. El seu propòsit és aconseguir la independència del territori i acabar amb el domini espanyol, i més tard, amb el marroquí i maurità. El seu fi màxim és arribar a la independència total del Sàhara Occidental i construir un estat modern.

Les intencions del Front Polisario és aconseguir l’alliberament nacional democràtic i anticolonialista que engloba als sectors i personalitats més progressistes de la societat sahrauí. En el moment de la seva fundació, ara fa just quaranta-tres anys, es declarava en el manifest polític que: “neix com l’expressió única de les masses, que opta per la violència revolucionària i la lluita armada com a mitjà, per tal que el poble sahrauí, àrab i africà pugui, gaudir de la seva llibertat total i enfrontar les maniobres del colonialisme espanyol”.

En el manifest també asseguraven que “donen suport a la lluita dels pobles contra el colonialisme, el racisme i l’imperialisme”. A més, és destacada la frase final: “¡Amb el fusell conquistarem la llibertat!”. Tota una declaració d’intencions d’aquest moviment polític i militar del Sàhara Occidental.

 

Primera acció armada després de la seva fundació

Dies després de la seva fundació, el Polisario va portar a terme la primera acció armada contra l’exèrcit colonial – espanyol -. L’atac va marcar l’inici de l’Exèrcit d’Alliberament Popular Sahrauí (ELP) i el començament d’una guerra que va superar la capacitat de control de l’administració espanyola.

De mica en mica, va anar creixent l’activitat del Front Polisario i va augmentar el seu prestigi entre la població civil i entre els soldats natius que servien a les files colonials.  L’any 1975, quan el govern franquista va entregar el Sàhara Espanyol al Marroc i Mauritània, les forces sahrauís ja controlaven la major part del territori.

 

Actuacions en l’actualitat

Ara, el Front Polisario, amb seu a Tindouf a els Campaments de refugiats sahrauís, continua dirigint la lluita per la plena independència del Sàhara Occidental. És reconegut internacionalment com l’únic i legítim representant del poble sahrauí.

El cas de Maloma amenaça de causar una crisi entre Espanya i el Polisario. Les fonts diplomàtiques espanyoles atribueixen diferències internes en el moviment.