En què consisteix l’Estat d’emergència de França?

0
François Hollande Rajoy
François Hollande rebrà els representants dels quatre països | Diari Català

França prorroga l’estat d’emergència tres mesos més després de l’atemptat de Niça d’un camió que circulava a tota velocitat

L’atemptat a Niça, França, que ha provocat, de moment, 84 morts ha comportat l’ampliació de l’estat d’emergència que es va decretar al país després dels atemptats a París del passat 13 de novembre. En un principi, l’estat d’emergència s’eliminaria el pròxim 26 de juliol, en canvi, la situació ha canviat. Hollande va comparèixer i va declarar que “era evident que es troben davant un atac terrorista”, motiu pel qual l’estat d’emergència es prorroga per tres mesos més. Prèviament, des dels atemptats del 13 de novembre, ja s’havia prolongat l’estat d’emergència dos cops. El primer cop en febrer i el segon en maig. No obstant això, què suposa l’estat d’emergència a França?

 

Un estat d’emergència per “risc imminent”

La legislació del país reserva l’estat d’emergència pels casos de “risc imminent com a resultat de danys greus a l’ordre públic” o “esdeveniments que presentin, per la seva naturalesa o per la seva gravetat, caràcter de calamitat pública”.

Per tant, en aquestes situacions, el Govern francès pot prendre mesures excepcionals que en unes circumstàncies normals no tenen permès.

 

Quines són les mesures excepcionals?

Sota l’estat d’emergència, les autoritats poden efectuar registres i aplicar l’arrest domiciliari sense prèvia ordre judicial. Igual passa amb les detencions que es poden portar a terme sense ordre judicial de tota aquella persona que “tingui una activitat que resulti perillosa per la seguretat i l’ordre públic” .A més, es poden fixar zones de residència obligades per a sospitosos.

Amb l’estat d’emergència, a tota la França metropolitana s’instaura la possibilitat de “restringir la circulació de persones i vehicles” en llocs i horaris determinats, com ja s’ha fet a algunes zones de París. Els prefectes poden impedir l’entrada a un departament o a una part d’ell a totes les persones que “obstaculitzin l’acció de les autoritats”. També s’han creat zones de seguretat en les quals està restringida la presència de ciutadans. Així mateix, és més difícil organitzar manifestacions.

A més, el ministre d’Interior o els delegats del Govern poden prohibir reunions que poden provocar desordre públic. Fins i tot, es poden tancar provisionalment sales d’espectacles i llocs de reunió.