L’executiu de Tsipras ha portat a terme una reforma del sistema fiscal i de pensions per aconseguir el tercer rescat per part de l’Eurogrup

Europa ha ofert a Grècia ampliar el termini del deute grec i baixar els interessos, encara que ho acabaran de revisar el proper 24 de maig. A canvi, la coalició entre Syriza i Anel ha sumat 153 diputats que han votat a favor de les reformes de sistema de les pensions i fiscals. En què consisteixen les mesures gregues que han propiciat el tercer rescat?

 

Retallada al sistema de pensions

Mitjançant la reforma de pensions el govern vol estalviar 1.800 milions d’euros i recaptar 1.800 milions més. Tot amb la finalitat de fer sostenible el sistema de la seguretat social grega.

La reforma de les pensions retalla les pensions suplementàries i les futures. Les pensions suplementàries patiran una retallada un 2 i un 50% i únicament si la suma excedeix els 1.300 mensuals bruts. Les futures, per la seva part, tindran una retallada que oscil·larà entre el 5% i el 12%. A més, entre les mesures, hi ha la pujada de l’edat de jubilació dels 65 als 67 anys i la creació de dues caixes úniques de pensions – una per les principals i un altre per les suplementàries- .

La reducció de la pensió màxima es reduirà 469 € perquè passarà de 2.773 a 2.304 euros bruts. La prensió màxima garantida es cobrarà després un mínim de 20 anys treballats. Les persones amb una vida laboral que no excedeixi els 15 anys, el mínim vigent ara, només cobraran 346 euros.

D’altra banda, es produeix el canvi més significatiu. La pensió es calcularà segons la cotització de tota la vida laboral. En l’actualitat, es calcula a partir dels cinc millors anys de l’última dècada treballada.

 

Reforma del sistema fiscal

La reforma fiscal, l’altre punt del tercer rescat, consisteix en una pujada generalitzada en l’impost de la renda. El Govern hel·lè vol recaptar 3.600 milions d’euros més. Així mateix, contempla més increments en els impostos directes.

Pel que fa als impostos indirectes també es modificaran. Un dels exemples és la pujada de l’IVA fins al 24% dels combustibles. Altres modificacions inclouen noves taxes en el cafè i els cigarrets electrònics, així com pujades en el gas natural i en les begudes alcohòliques. Els qui lloguin les seves propietats tindran més retencions. També es mantindrà l’impost de la renda en 22% pels ingressos inferiors a 20.000 euros.

 

Manifestacions i justificació de Tsipras

Mentre tenia lloc la votació i l’aprovació de les mesures, s’estava produint, fora del Parlament una manifestació en contra i de caràcter violent. Fins i tot, alguns grups anarquistes van llançar còctels molotov als agents que controlaven les protestes. Divendres i dissabte ja s’havia produït una vaga general de seguiment irregular.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha justificat les retallades i les reformes. “Amb aquest sistema busquem crear un sistema de seguretat social viable que garanteixi les pensions de tots els ciutadans i al mateix temps ho faci amb justícia social, tenint en compte la difícil situació econòmica”, ha manifestat el primer ministre. Per a Tsipras suposa posar l’estat del benestar en la bona direcció i “una distribució més justa de la càrrega”.

El cap de l’Executiu confia en què “la gran majoria de ciutadans, encara que amb reserves, per descomptat, ha reconegut que han treballat fort per progressar en circumstàncies difícils”. Així mateix, ha comentat que: “No hi haurà ni un sol euro de retallada en les pensions per més de dos milions de jubilats”.

La reforma de les pensions i de la reforma fiscal han produït ampliar el termini per part de l’Eurogrup. Malgrat això, no són ben vistes al carrer com han evidenciat les manifestacions i la vaga.