Per què la CUP manté l’esmena a la totalitat als pressupostos

0
Anna Gabriel CUP
La diputada de la CUP, Anna Gabriel, en sortir de la reunió del passat dijous| Foto: Europa Press.

La CUP troba insuficients les concessions fetes pel Govern de Junts pel Sí en l’última proposta presentada, sobretot en matèria fiscal

“Seguim tenint uns pressupostos de marc autonòmc que no plantegen conflictivitat en clau nacional, que no significa altra cosa que siguin uns pressupostos que caminin cap a la independència”. D’aquesta manera, la diputada de la CUP Anna Gabriel reafirmava després de la reunió amb el Govern la negativa de la formació cap als pressupostos presentats.

La reunió va durar més de dues hores i s’hi trobaven presents el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, per una banda i per l’altra les diputades de la CUP Anna Gabriel i Eulàlia Reguant, juntament amb el diputat Joan Garriga i Xevi Generó, membre del Secretariat Nacional.

Allà es va presentar i discutir la nova proposta del govern de Junts pel Sí en matèria econòmica, on des de la formació anticapitalista van veure que era insuficient d’acord amb les seves demandes, sobretot en matèria de política fiscal. Segons Anna Gabriel, els comptes han de “caminar cap a la independència” i respondre a “l’excepcionalitat” de la legislatura.

 

Els impostos, principal escull

Per aconseguir recaptar més diners i començar a posar en marxa l’Hisenda pròpia, la CUP va proposar un canvi de l’estructura impositiva molt concret: modificació de l’IRPF i de l’impost de successions. Ara bé, el Govern ha ofert “obrir la porta” a l’estudi d’una nova estructura d’impostos una vegada se superi el debat dels Pressupostos.

Convergència es mostra molt poc favorable a pujar l’IRPF als més rics i a modificar de manera significativa l’impost de patrimoni i successions. És per aquesta raó que la proposta presentada és tan descafeïnada i poc concreta, igual que la que fa referència als impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional (TC).

En aquest aspecte, la proposta inclou una part de les demandes de la CUP, ja que crea els impostos a les entitats de crèdit i a les centrals nuclears -anul·lats pel TC – però els inclou a la llei d’acompanyament i no en l’apartat d’ingressos dels Pressupostos. Al document que va presentar Junts pel Sí es diu, sense concretar, que la recaptació es destinaria a la despesa per universalitzar l’assistència sanitària i l’atenció a la dependència.

 

 

Menys despesa social de l’esperada

En la proposta presentada pel Govern s’hi establia una partida de 20 milions d’euros addicionals per a la llei de dependència i 60 milions en dos anys per garantir l’oferta pública d’escoles bressol. Ara bé, les quantitats queden lluny de l’exigit per la CUP, que demanava destinar 1.800 euros per plaça d’escola bressol, a més d’anul·lar els concerts amb les escoles que segreguen per sexe i no tancar cap línia d’escola pública mentre segueixi havent-hi concertades.

El Govern de JxSí ha cedit en la reobertura dels Centres d’Atenció Primària (CAP) de Montcada i La Guineueta, tot i que des de la formació anticapitalista en demanaven molts més. També han reduït fins als tres dies el termini per substituir les baixes de personal als centres d’ensenyament públics.

Tot i que han avançat en matèria social, les demandes de la CUP eren més exigents del que finalment l’Executiu ha presentat. Tanmateix, en el document presentat pel Govern no es fa cap esmena a la Renda Mínima Garantida, punt clau per a la formació anticapitalista i que no es contempla enlloc.

Una altra de les demandes era que la Generalitat recuperés la gestió directa d’Aigües Ter-Llobregat si el Tribunal Suprem confirma la sentència en què s’anul·la la seva privatització i que va ser dictada primer pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En la nova proposta s’hi inclou, tot i que no es parla de l’altra demanda que l’acompanyava: el rebuig de BCN World, del qual no hi ha cap referència.

La CUP està disposada a reunir-se més vegades amb el Govern i parlar sobre els pressupostos, però han deixat ben clar a una setmana del debat per als comptes que no aixecaran el veto si no es compleixen les seves exigències.