Què es desprèn de les eleccions 27S?

0
Junts pel Sí Mas i Junqueras
Junts pel Sí Mas i Junqueras
Artur Mas
Artur Mas, després d’haver convocat les eleccions

Junts pel Sí s’haurà d’entendre amb la CUP per tirar endavant el programa electoral

Ha quedat clar, per si quedava algun dubte, que les eleccions 27 no han estat unes eleccions normals. La principal mostra d’això ha estat el vot de la gent, tant per la gran participació (77,44%) com pel sentit del seu vot, i és que les formacions que no s’han definit respecte l’escenari d’una Catalunya independent han sortit fortament perjudicades. Però més enllà d’això, com s’interpreten els resultats de diumenge? És suficient per seguir endavant amb el procés?

En clau electoral: majoria absoluta

La realitat és que l’únic que veritablement té validesa en unes eleccions parlamentàries són els escons obtinguts. Per tant, part de l’anàlisi ha de recaure en aquest fet. Com és sabut, les forces independentistes han obtingut una majoria absoluta al Parlament, obtenint 72 de 135 diputats (62 dels quals de Junts pel Sí), i per tant això significa que tenen el mandat democràtic vàlid per tirar endavant els seus programes electorals. Especialment destacable és l’ascens de la CUP, que passa de 3 a 10 escons. Es confirma doncs el fracàs de la tesi que el creixement de la participació faria caure l’independentisme, tal i com va pronosticar inicialment García Albiol. De fet, és el primer Parlament amb majoria netament independentista de la història de Catalunya.

D’altra banda, Ciutadans passa de 9 diputades i diputats a 25, un ascens descomunal que certifica dues coses: que el partit de Rivera s’ha alçat definitivament com el partit de vot útil de l’unionisme (va acompanyat de les caigudes del PSC i sobretot del PP), i també en conseqüència que l’anàlisi d’Arrimadas que aquestes eleccions eren unes simples autonòmiques ha resultat no complir-se, ja que el creixement del partit és indestriable de l’element plebiscitari d’aquestes eleccions. Part d’aquest vot útil doncs podria estar relacionat amb el creixement de la participació.

 

En clau referendària: majoria simple

 Si per contra prenem els vots com a element a analitzar en aquestes eleccions, Junts pel Sí (39,54%) i la CUP (8,2%) sumen un 47,74% del total de vot emès, xifra per tant elevada, per bé que inferior al 50% dels vots.

Queda ara doncs sumar el percentatge de vot obtingut per les forces que s’han manifestat contràries a la independència: Ciutadans (17,93%), PSC (12,74%), PP (8,5%) i Unió (2,51%) representen el 41,68% dels vots.

Per altra banda, cal afegir les orientacions de vot que no s’han pronunciat sobre la independència, que en clau de referèndum s’assimilarien a vots en blanc: Catalunya Sí Que Es Pot (8,94%), PACMA + Recortes Cero + Ganemos + Pirata i vots en blanc sumarien el 10,58% restant.

En aquest plantejament no és correcte incloure la formació de Lluís Rabell al bloc unionista, ja que no s’ha posicionat al llarg de la campanya electoral (incloure’l doncs significa desvirtuar la voluntat dels votants a aquesta candidatura). Cal evidenciar això perquè alguns mitjans han inclòs aquesta candidatura com a unionista per tal de capgirar els resultats del passat diumenge.

Així doncs, el vot independentista guanya per majoria simple. Més específicament, si eliminem del càlcul el vot que no s’ha pronunciat en clau referendària, els vots independentistes significarien el 53,39%, per un 46,61% de ciutadans contraris a la independència.

 

Què ha de succeir a partir d’ara?

 

Junts pel Sí Mas i Junqueras

Amb el mandat democràtic consolidat, Junts pel Sí i la CUP han de començar a negociar com s’establirà el govern i, entre d’altres, aclarir qui serà el proper President de la Generalitat. Un cop fet això, Junts pel Sí haurà de tirar endavant el seu programa, que passarà per un govern de concentració durant els propers 18 mesos, els quals han de servir per preparar les estructures d’Estat. Després d’això, el Parlament proclamarà la independència de Catalunya, seguit d’unes noves eleccions constituents i finalment d’un referèndum d’aprovació de la nova Constitució catalana.