Maria Sharapova dóna positiu per Meldonium, un medicament que millora el rendiment esportiu i que té els seus orígens en l’augment de la mida d’animals

Incrementa la resistència, augmenta la capacitat de concentració, millora la recuperació i protegeix contra l’estrès. El Meldonium, fàrmac comercialitzat sota el nom Mildronate, ha estat el detonant del positiu que va donar la tennista Maria Sharapova en un control antidopatge durant l’Open d’Austràlia.

Sharapova, en una multitudinària roda de premsa durant la tarda d’ahir, va fer pública la notícia advertint que pren el fàrmac des de fa deu anys: “Em posava malalta fàcilment i em van diagnosticar falta de magnesi. L’historial familiar de diabetis va fer pensar que podia tenir la malaltia. El Meldonium és un dels medicaments que em van receptar”.

La seva funció era incrementar la mida dels animals

Sorgit a l’antiga Unió Soviètica, va ser descobert a Letònia durant la dècada del 70 per Ivars Kalvins. L’investigador, buscant la fórmula per incrementar la mida dels animals, va descobrir una molècula que va batejar com Meldonium. Quaranta anys més tard les noves investigacions van descobrir que no només feia més grans els animals, si no que a més prevé els infarts i la isquèmia cerebral als humans, augmenta el vigor sexual, millora la circulació i fins i tot és positiu per alcohòlics que pateixen la síndrome d’abstinència.

Substàncies dopant des de l’1 de gener del 2016

La repetida presència de la molècula Meldonium en les mostres d’orina que rebia d’esportistes va alertar el Laboratori Antidopatge de Colònia (Alemanya). Un cop coneguts tots els seus efectes, el passat mes de setembre l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) va decidir incloure el Mildronate a la llista de substàncies prohibides a partir de l’1 de gener del 2016.

Científics del Laboratori Antidopatge de Colònia, setmanes més tard del descobriment del Meldonium, van publicar que “l’ús d’aquest medicament demostra un increment en la resistència dels esportistes, ajuda a la recuperació després de l’esforç, protegeix contra l’estrès i millora l’activació del sistema nerviós central”.