Segons Soraya Sáenz de Santamaría, l’alerta antiterrorista ja és alta en el nivell 4, però no creu que s’hagi de pujar un punt més. Què suposaria, però, el nivell 5?  

Davant de l’atemptat de Niça que ha provocat 84 morts, la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha llançat un missatge de tranquil·litat. Santamaría ha demanat a la població que confiïn en els serveis de vigilàncies i els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat (CFSE), ja que “són uns professionals, probablement dels millors del món” i ha assegurat que “s’està treballant bé”.

A més, Santamaría ha recalcat que l’alerta antiterrorista a Espanya ja és molt alta. Actualment i des de juny del 2015, està en vigor el nivell 4 – en una escala d’un a cinc – i que els experts podrien fer alguna recomanació per tal de reforçar alguns aspectes sense cap necessitat d’elevar l’amenaça al nivell molt alt.

Segons la vicepresidenta en funcions, el nivell 5 és “per a situacions molt extremes i amenaces molt directes i concretes”. En què es traduiria això?

 

Presència militar als carrers

Des del 26 de juny del 2015, està activat a Espanya el grau 4 d’alerta terrorista a causa d’anàlisis realitzats pels experts. Abans, s’havien produït atemptats a França, Tunísia, Kuwait i Somàlia. Després dels atemptats a París, la seguretat es va reforçar amb la vigilància en determinats llocs, però el nivell va continuar sent el mateix: alt.

El nivell 5 significa molt alt, i segons el Nivell d’Alerta Antiterrorista, és per casos d’atemptats imminents en territori nacional. Aquest nivell s’implantaria si el Govern tingués dades sobre un atemptat imminent en el país.

No obstant això, què implicaria que Espanya pugés un nivell de protecció? El canvi seria la presència de militars a les infraestructures crítiques, nusos de comunicació i llocs d’acumulació de persones. Això, suposaria militars a llocs com els aeroports, ports, mitjans de transport, centres comercials o llocs turístics. A més, hi hauria més control de l’espai aeri.