El Congrés porta a terme una proposta d’ERC per ampliar el vot a partir dels 16 anys. Quines coses poden fer els menors en aquesta edat i quines no?

La majoria del Congrés ha votat a favor per tal d’estendre el dret a vot a partir del 16 anys. Una proposta presentada per ERC i votada a favor per PSOE, Podemos, Democràcia i Llibertat (DL), Compromís i d’altres grups més petits. La proposta no té el suport del Partit Popular ni de Ciutadans (C’s) ni del PNV. Actualment, la llei no contempla que els joves puguin votar a partir dels 16 anys. No obstant això, quines coses poden fer legalment a aquesta edat?

Segons l’article 6 de l’Estatut dels Treballadors, els joves a partir de 16 anys poden treballar, però “no en horari nocturn ni realitzar treballs penosos o perillosos ni fer hores extres”. Així, adquireixen tots els drets i deures dels treballadors.

A més, la Llei de Jurisdicció Voluntària eleva l’edat mínima per casar-se. Abans era als 14 anys, ara als 16. Per tant, el matrimoni està permès a partir dels 16 anys sense el consentiment patern. D’altra banda, la reforma del Codi Penal estableix la mateixa edat com a mínim per mantenir relacions sexuals consentides amb un adult.

A aquesta edat també poden donar el consentiment per qualsevol operació quirúrgica, segons el que estableix la Llei d’Autonomia del Pacient. Amb 16 anys, el menor no necessita cap autorització legal per sotmetre’s o refusar tractaments. Això sí, sempre que no suposin un risc vital. En aquest cas, el consentiment el haurà de prestar el seu representant legal, un cop que hagi escoltat i tingut en compte l’opinió del menor. Un punt que contrasta amb l’article 9 de la mateixa llei: “quan el pacient menor d’edat no sigui intel·lectual ni emocional de comprendre l’abast de la intervenció”.

Emancipació del menor “adult”

La “Llei d’Emancipació per als Menors Madurs” estableix que només els menors “madurs”, entre les edats de 16 i 18 anys, poden emancipar-se legalment abans de complir els 18 anys. Per fer-ho, els menors han de demostrar que poden manejar el seus assumptes i que han viscut de forma independent dels seus pares. A més, no es poden oposar a la emancipació. La decisió, però, serà del jutge, qui haurà de ser convençut davant la cort que el jove és un “menor adult”.

Un cop el menor estigui independitzat, pot firmar un contracte arrendatari com a inquilí. Això, també ho pot fer sí està cassat, per concessió judicial o per qui emet la pàtria protestat. A excepció d’aquests casos, el menor no pot firmar un contracte.

Coses que no poden fer

En aquest context, els menors a partir dels 16 anys no poden conduir cotxes fins els 18. En canvi, als 14 anys és possible obtenir la llicència de conducció per a ciclomotors, i als 16 conduir motocicletes de fins 125 cc si s’obté el permís A1.

A més, els joves amb 16 anys no poden accedir a discoteques –només a les seccions “light”- ni comprar ni consumir begudes alcohòliques. Tampoc poden comprar tabac ni anar a la presó. En aquest àmbit, la major sanció per als menors entre 16 i 18, la sanció màxima és de vuit anys d’internament en règim tancat i de tres en llibertat vigilada –amb excepció dels delictes de terrorisme-. Per tant, els menors tenen responsabilitat davant de la justícia, però no poden anar a centres penitenciaris, només a centres d’internament.

La reforma de llei publicada al 2015 va modificar el règim de consentiment dels menors per la interrupció voluntària de l’embaràs. A partir d’aquell moment, els menors de 16 anys i 17 han de tenir consentiment patern o dels seus tutors legals per poder avortar.

Fins ara, tampoc és legal que els joves entre 16 i 17 anys votin. No obstant això, la proposta presentada per ERC té el suport del Fòrum Europeu de la Joventut i el Consell de la Joventut d’Espanya. Alguns països com ara Àustria, Noruega, Eslovènia, Equador, Argentina o Brasil permeten el vot a aquesta edat.