Com és la força sindical el Dia del Treballador?

0
Manifestació 1 de maig
Manifestació de l'1 de maig a Barcelona | Diari Català (Europa Press)

En el Dia del Treballador, la població reivindica unes condicions de treball dignes. No obstant això, surten al carrer a causa de la precarietat o de les força dels sindicats? 

El Dia del Treballador té programades diverses manifestacions tant a Barcelona com a diversos pobles de Catalunya. Un dia que vol reivindicar els drets dels treballadors en un moment on la precarietat és el factor comú en els treballs. Sous baixos, hores extres i llargues jornades que es sumen a les males condicions. Una situació que es vol posar de manifest en aquest dia on els treballadors són els protagonistes i on els sindicats són l’instrument per portar a terme la reivindicació.

Malgrat això, hi ha el dubte del poder dels sindicats. Surt la gent per la seva força sindical o ho fa moguda per a causa de les males condicions laborals? Laura Martos, cap de Comunicació d’UGT, assegura: “Ens sembla genial que la gent es mobilitzi a causa de la precarietat labora, d’això és tracta. No creiem que entri en contradicció. El que volem és que siguem milers per reivindicar la millora de les condicions laborals.” La seva companya en el sindicat, Laura Pelay, vicesecretària general de l’Àrea Externa de la UGT, comparteix l’ opinió. “La gent surt al carrer per molts motius. Nosaltres som l’instrument amb el qual canalitzar aquestes forces”, declara Pelay.

Autocrítica de la CGT

La CGT, per la seva banda, s’ha mostrat més crítica amb la situació dels sindicats. Oscar Murciano, cap de premsa, menciona que el tant de bo el sindicalisme tingués més força en la població. “El nostre repte és ser la resposta a les situacions de precarietat i no dedicar-nos només el què passa en empreses consolidades”, comenta. Murciano reconeix que el problema que hi ha és que qui viu en situacions de precarietat no troba resposta en els sindicats clàssics. “Hi ha una dissolució entre els treballadors precaris i els sindicats”, critica.

El membre de premsa creu que des de la CGT estan intentant que la forma de manifestacions sigui més oberta i no seguint el model clàssic de sindicalisme. Per això, reconeix que hi ha gent que es sent més connectada a les manifestacions de la tarda, ja que són més alternatives. “Els treballadors de les empreses, el que seria el sindicalisme clàssic surt per el matí a l’1 de maig. En canvi, els que denuncien situacions de precarietat o no tenen treball estan més lligats a les mobilitzacions de la tarda”, assegura Murciano.

El cap de premsa de la CGT considera que des del seu sindicat s’està donant resposta, ja que estan aconseguint parlar amb col·lectius. A més, assegura que el número de afiliació és creixent, tot i que no estan per “tirar coets”, com ell mateix reconeix. No obstant això, menciona que el altres sindicats estan en pitjors situacions. “Hem de transmetre a la gent un punt d’optimisme. En poc temps estem aconseguint moltes coses. Volem lluitar, però no es pot perdre de vista que estem guanyant”, encoratja Murciano.

La opinió de CCOO

Dolors Llobet, portaveu de CCOO a Catalunya i secretaria de Comunicació i Xarxes Socials, té una postura menys crítica que Murciano. La seva postura coincideix amb el que manifesta la UGT. “L’1 de maig és un dia on es reivindiquen els conflictes laborals que hi ha en aquests moments i per lluitar per un treball digne. La gent es mou perquè té problemes i el sindicat és l’instrument per organitzar-lo”, comenta Llobet.

La portaveu aprofita l’oportunitat per comentar que la CCOO és el primer sindicat de les eleccions d’empreses. Per a ella, tant els que estan a les empreses com els que estan a l’atur o precarietat reivindiquen els seus drets. “El món del treball és divers, hi ha gent en diverses situacions i amb diverses possibilitats”, assegura Llobet.

Dolors Llobet, però, sí que reconeix que la gent que hi viu en un conflicte en grup, s’organitza per posar-li fi, més que la gent que viu una situació individual. “Al cap i a la fi, tots lluitem per tenir unes condicions de vida digne”, resumeix la portaveu.

Sembla que hi ha poca crítica des dels sindicats per la seva actuació. Els treballadors reivindiquen, mitjançant els sindicats o no, unes condicions de treball i per tant, de vida més dignes i adequades.