El líder de Podemos es posa al capdavant de les negociacions amb el PSOE, paper que fins ara jugava Íñigo Errejón. Per què?

La roda de premsa que aquest dimecres va oferir el líder de Podemos, Pablo Iglesias, després de la seva reunió amb Pedro Sánchez, va ser resumida en els titulars dels mitjans amb la seva declaració d’intencions de cedir en aspectes fins ara claus per a ell i el seu partit per tal de facilitar una negociació que acabi amb un acord de govern “a la valenciana”.

Però un punt important també d’aquesta roda de premsa és el fet que Iglesias va anunciar que, a partir d’ara, ell, i no el seu número dos Íñigo Errejón con fins ara, serà qui liderarà l’equip de negociació de Podemos. Aquesta decisió té diferents motivacions.

 

Arraconar Errejón

Malgrat Iglesias va manifestar que confia “en tot el seu equip”, és clar que la divisió interna a Podemos, feta pública arran la destitució del fins fa dues setmanes secretari d’organització, Sergio Pascual, ha allunyat Pablo Iglesias del número dos del partit, Íñigo Errejón, que era qui liderava fins ara els equips negociadors del partit.

Fruit d’això, Pablo Iglesias encapçala aquestes negociacions i treu pes a Errejón a l’hora de negociar amb el PSOE. Segons comenten fonts pròximes a la direcció del partit, Errejón té un perfil menys trencador i, per tant, més conciliador. Hauria estat més favorable a una abstenció del seu partit per facilitar la investidura de Pedro Sánchez en la primera votació d’investidura.

Pressionar el PSOE

Poc després d’anunciar que, si cal, cediria la vicepresidència, va afirmar que la seva intenció és “arremangar-se” per tal d’aconseguir un acord de govern. Tant és així que qui és el líder del partit serà a les negociacions tècniques entre PSOE i Podemos –tot i que Iglesias obre la porta a negociar amb Ciutadans-. Aquesta decisió podria convertir les reunions entre ambdós partits en un “malson” per la PSOE, com ho qualifica David Miró, subdirector del diari ARA.

La idea és clara: Iglesias aconsegueix treure’s de sobre la mala imatge que havia deixat el seu ‘no’ al Congrés, la crisi interna i el qualificatiu d’arrogant que li dedica Ada Colau en un llibre per posar la pilota a la teulada de Ciutadans, al temps que pressiona al PSOE. Si les reunions no arriben a bon port, ell mateix podrà informar en la campanya electoral de les eleccions de juny de tot allò que el PSOE no va acceptar del seu programa.

Guanyar imatge

Com ja s’ha comentat, Pablo Iglesias no passava precisament pel seu millor moment quan es reunir aquest dimecres amb Pedro Sánchez. El seu missatge dur contra el PSOE –molts barons encara no perdonen les acusacions contra Felipe González-, la crisi que deriva de la destitució fulminant de Pascual i el fet que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, marqués diferències amb ell en un llibre, l’hi havia fet perdre punts respecte, fins i tot, el seu propi electorat.

Amb el missatge conciliador i de disposició a cedir en aspectes importants, Iglesias canvia d’actitud i posa la pressió ara en Ciutadans, que passa de ser el partit millor valorat des del primer debat d’investidura a ser la força més obtusa de les tres. Ciutadans “No donarà suport a un govern amb Podemos”, va sentenciar el portaveu de C’s al Congrés, José M. Villegas, poc després de les rodes de premsa d’Iglesias i Sánchez. Així, doncs, Iglesias reforça també el seu discurs en cas que les negociacions no acabin amb acord i calgui anar a eleccions el proper 26 de maig.

 

Compartir
Article anteriorFinal Fantasy XV disponible el 30 de setembre
Article següentIncendi al carrer Lourdes de Rubí
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]