Què pot passar després de la suspensió d’Exteriors? El cert és que els dos governs juguen les seves cartes

 

“Gràcies, Tribunal Constitucional, amb tu va començar tot”. Parafrasejant Gerard Piqué, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat molt clar que el procés no s’atura i que se seguirà fent “acció exterior” tot i la suspensió del Departament d’Afers Exteriors dictada per la justícia.

Aquest dimarts el Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit el recurs del govern espanyol contra la conselleria que lidera Raül Romeva. L’executiu en funcions de Rajoy demanava en el seu recurs que s’apliqués l’article 161.2 de la Constitució que diu que “el Govern podrà impugnar davant del Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes. La impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda, però el Tribunal, en el seu cas, haurà de ratificar-la o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos”.

En funció d’aquest article, doncs, el TC està obligat a suspendre automàticament allò que està en dubte, en aquest cas, la Conselleria d’Exteriors. Suspendre’l cautelarment i automàticament en el moment d’admetre el recurs només és, per tant, una de les garanties que preveu la Constitució per aturar alguna cosa que podria estar vulnerant la llei i els drets fonamentals. En el termini d’aquests cinc mesos, el Tribunal haurà de resoldre si s’adiu o no a la Constitució espanyola o bé decidir si manté o no la suspensió si no ha arribat a un veredicte.

El govern espanyol ha presentat aquest recurs perquè creu que “hi ha un conflicte de competències en entendre que la Generalitat no té atribucions per crear un departament de representació exterior”. Al rerefons hi ha l’enfrontament entre l’administració catalana i l’espanyola pel full de ruta sobiranista que tira endavant el Govern seguint el mandat del Parlament de Catalunya. De fet, el mateix Romeva deia en el moment de la creació del Departament que es tractava de “la primera estructura d’Estat de la futura república catalana”.

La representació en altres països, però, no és la primera vegada que es veu interrompuda i de fet, el juliol passat, el TC va aixecar la suspensió a part de la llei d’exteriors catalana, cosa que li permetia seguir creant delegacions fora d’Espanya. Tot i això, el Tribunal va mantenir el veto als articles que feien referència a la “diplomàcia” i al “suport a la internacionalització de la societat civil”, entre altres.

Conseqüències de desobeir al TC

Tot i que el Govern anirà amb molt de compte respecte de desobeir els dictàmens del TC, els canvis en la legislació portats a terme per Rajoy el passat 6 d’octubre, fa que el Constitucional tingui eines per obligar la Generalitat a suspendre les funcions que podrien no correspondre a Romeva. En aquest hipotètic cas, el Tribunal avisaria l’executiu que s’està saltant la suspensió i aniria augmentant la gravetat de les mesures adoptades, si la Generalitat ignorés tots els seus requeriments.

Així doncs, segons la llei, en primer lloc es posaria una multa, que segons els casos aniria dels 3.000 als 30.000 euros i que es podria imposar a les autoritats o als treballadors públics que incomplissin la resolució. El TC també podria suspendre les funcions del Govern i dels treballadors públics durant el temps que considerés oportú.

Si encara així, se seguís desobeint la suspensió, el Tribunal podria demanar al govern espanyol que intervingués i fes complir la llei. En aquest punt, qualsevol supòsit seria possible.

Com ja va passar amb el 9N, aquesta desobediència podria tenir conseqüències penals i es podria demanar la imputació als responsables polítics que haguessin decidit no cessar l’activitat del departament.

No hi haurà canvi de nom

En els darrers dies s’havia especulat en la possibilitat que es canviés el nom del departament per esquivar la polèmica i continuar fent allò que es tenia previst, però el president ha esvaït qualsevol dubte i en una entrevista a RAC1 s’ha mostrat convençut que el TC “no trobarà cap tipus d’argument” per considerar inconstitucional el departament i que seguiran fent “acció exterior, perquè és una competència reconeguda a l’Estatut de Catalunya”.

El president ha remarcat que el decret de creació de la secretaria d’Afers Exteriors de la legislatura passada estableix literalment les mateixes competències que el del departament d’enguany i, per això, reitera que el Govern seguirà fent el que feia en matèria d’afers exteriors i buscarà la manera “més intel·ligent i més pràctica i efectiva de continuar endavant” amb el seu projecte polític, que no és altre, diu, que “fer un estat independent”. Per Puigdemont sembla que el TC “estigui suspenent una targeta de visita, perquè al govern de Rajoy el molesta que en lloc d’una secretaria que es deia exactament igual i que tenia idèntiques competències, ara ho faci un departament”. Per a ell és “un debat contra el diccionari”.

El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, assegura que el Govern està estudiant a fons la suspensió per saber quin marge de maniobra té ell mateix sense saltar-se la llei, perquè remarca que “ni el recurs deixa clar quines atribucions estan recorregudes”. Així doncs, Romeva seguirà exercint les funcions que l’Estatut reserva a la Generalitat i s’ha fixat com a prioritat les trobades amb països europeus. “El desig és parlar amb tothom, però els primers viatges seran a Europa”, remarca el conseller.

Reaccions confrontades

Les reaccions a la suspensió del Departament d’Exteriors han estat molt variades per part dels diferents representats polítics d’arreu. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, remarca que “és un frau que allò que hem guanyat a les urnes i decidit al Parlament ho aturi un tribunal” i afegeix que “ja fa temps que passa i que fem? Seguim!”. En una entrevista a RNE, el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, assegura que el recurs del govern espanyol ha creat “un absurd”, perquè “la Generalitat ha de complir la llei catalana que està avalada pel TC”. La diputada de la CUP, Anna Gabriel, per la seva banda, afirma que la suspensió “no canvia absolutament res, perquè el punt sisè de la declaració de ruptura del 9N ja apunta que el procés no se supeditarà a les decisions del TC”.

La líder de C’s al Parlament, Inés Arrimadas, ha reprovat al Govern que critiqui al TC, però que hagi “presentat desenes de recursos d’inconstitucionalitat contra decisions del govern espanyol” i l’acusa de judicialitzar la política, perquè sabia que Rajoy portaria la creació de la conselleria als tribunals. A més, demana a ambdós governs que “deixin de barallar-se i comencin a col·laborar per millorar la vida de la gent”.

El portaveu del PSOE al senat, Óscar López, garanteix que en el cas de governar no retirarien el recurs presentat contra la conselleria. Una afirmació que ha creat una contradicció entre els socialistes espanyols i els catalans, perquè el líder del PSC, Miquel Iceta, defensa la “legalitat” de la Conselleria d’Exteriors, ja que considera que “desenvolupa competències que estan plenament emparades per l’Estatut català” i lamenta el “nou error del PP”, que davant problemes polítics “només sap trobar respostes judicials, cosa que l’incapacita per resoldre el problema d’encaix entre Catalunya i Espanya”.

En el mateix sentit, s’ha expressat Joan Coscubiela, de Catalunya Sí que es pot, que defensa que el govern “es pot organitzar com cregui oportú” fent ús de l’autogovern i considera que intentar impedir-ho a cop de recursos als tribunals és “una barbaritat política” que només “omple de raons la necessitat d’un canvi de govern a Espanya”.

Tot i que el portaveu del PP al Parlament, Xavier Garcia Albiol, dóna suport a accions com la promoció de les exportacions catalanes o l’agilització de les inversions per a Catalunya, considera un “engany” que Puigdemont es presenti davant el cos consular “com el primer ministre d’un estat imaginari” i ha avisat al president que si se salta la suspensió del Constitucional, els populars no es quedaran “de braços plegats”.

El darrer enfrontament entre el govern català i espanyol també ha arribat a Europa, des d’on l’Aliança Lliure Europea, el partit que integra ERC i altres formacions independentistes i nacionalistes europees, ha condemnat la suspensió de la conselleria d’exteriors. El seu portaveu, François Alfonsi, critica, en un comunicat, “la preocupant tendència antidemocràtica que hi ha a Espanya, que és contrària als valors europeus”. Segons Alfonsi, “els catalans van escollir democràticament el seu govern i és inacceptable que Espanya intenti perjudicar la democràcia”.

En qualsevol cas i malgrat la divisió d’opinions dels diferents partits polítics, s’haurà d’esperar a la resolució del TC per saber qui té la raó.