Una pregunta de Metroscopia sobre la ‘gran coalició’ al govern espanyol provoca les crítiques d’alguns analistes a Twitter

 

Moltes vegades, preparar una enquesta política és tasca complicada. Per estrany que sembli, saber què preguntar és complicat, perquè sempre les empreses que dissenyen aquestes enquesten temen caure en preguntes que poden induir una determinada resposta per part de l’enquestat.

Malgrat tot, fer una pregunta molt rebuscada i llarga també és criticat pels qui segueixen aquests sondejos –com el del CIS o el de les empreses privades que encarreguen els mitjans de comunicació-. Això és el que ha passat amb la darrera enquesta de Metroscopia per El País. Una de les conclusions de l’enquesta és que el 49% de la població recolzaria una ‘gran coalició’ entre PSOE, PP i Ciutadans. Però a les xarxes no ha tingut tant ressò aquesta dada com sí l’ha tingut la pregunta que es va fer als ciutadans i que, segons alguns periodistes i analistes asseguren, ha provocat que aquest percentatge sigui més gran del real.

“Si PP, Ciutadans i PSOE negociessin un programa de reformes molt detallat i concret, deixant que fos el PP qui governés amb la condició que el president del Govern no fos Mariano Rajoy, aquesta solució li semblaria bona o dolenta?”. Amb aquesta pregunta plena de condicionalitats i sense demanar un recolzament clar a la idea és com va ser plantejat als enquestats si donen suport a una ‘gran coalició’, que des del primer dia s’ha posat sobre la taula del debat a Espanya i que ara podria quedar a l’espera de que PSOE i Podem no arribin a un acord.