Des de la llibertat de vot fins dividir els diputats entre el Sí el No, les possibilitats de la CUP són diverses després de l’assemblea

Foto: José Luís Gómez Galarzo

 

L’assemblea que ho havia de decidir tot no va decidir res. L’empat a 1.515 vots a l’Assemblea Nacional CUP va ser tan inesperat que ni les pròpies regles creades per l’assemblea contemplaven què fer en cas d’un empat. La roda de premsa posterior a aquesta maratoniana jornada a Sabadell van deixar clar que la incertesa sobre si Artur Mas serà investit president –o un altre candidat- o si hi hauran noves eleccions al març encara durarà uns dies més. S’espera que el 2 de gener el comitè executiu de la CUP es reuneixi per debatre què fer respecte la investidura. Abans d’aquesta data, les bases locals i territorials hauran de decidir quina posició defensen en aquesta reunió final, on els diputats i la direcció del partit tindran dret de paraula però no de vot.

Fins arribar al 2 de gener, els escenaris possibles que es poden plantejar són diversos i si bé algun d’ells acaba amb la investidura d’Artur Mas, la realitat política actual i el posicionament de Junts pel Sí –“no ens mourem més” comentaven fonts de JxSí al diari ARA diumenge a la nit- fa pensar que tot pot acabar en unes noves eleccions:

5 diputats voten a favor i 5 en contra

Després de saber-se que el resultat de la darrera votació havia acabat amb un empat exacte, moltes persones a les xarxes socials van apostar per una fórmula de resolució de l’empat: dels 10 diputats que té la CUP al Parlament, “que cinc votin a favor i els altres cinc en contra”. D’aquesta manera creien aquests tuitaires que s’estaria sent fidel a la realitat del resultat de l’assemblea. De totes maneres, el resultat d’aquesta fórmula és que Artur Mas no seria investit president. Perdria la votació per 67 a 68.

5-5 i JxSí busca dos abstencions

Si finalment la CUP decidís que aquesta fórmula presentada ahir per diversos tuitaires (5 a favor, 5 en contra) és la que empraran al darrer debat d’investidura, JxSí hauria d’aconseguir dos abstencions en algun altre partit de la cambra. En principi, els més propers a deixar aquests dos vots d’abstenció –possiblement dissimulat per mitjà de “llibertat de vot”- seria el grup de Catalunya Sí Que Es Pot, liderat per Lluís Rabell al Parlament i que des de la campanya electoral s’han guanyat mínimament la simpatia dels independentistes per defensar a Madrid el referèndum a Catalunya. En tot cas, i malgrat CSQEP no ha pres cap decisió en aquest sentit, sembla difícil pensar que el grup on hi ha Podem faci president Artur Mas, pel preu polític que això podria tenir a la resta d’Espanya.

Llibertat de vot a la CUP

Que el consell de la CUP decideixi donar llibertat de vot als seus diputats és, sens dubte, un dels escenaris més incerts ja que caldria endevinar quin pot ser el sentit del vot de cadascun dels 10 diputats. El resultat de l’assemblea d’aquest diumenge quedaria supeditat a la preferència personal de cada un dels diputats cupaires.

Abstenció de la CUP

Una altra possibilitat que tenen els cupaires és decidir que, veient com la militància esta dividida a parts iguals entre els favorables a investir Artur Mas i els contraris, la CUP podria abstenir-se a la votació d’investidura. Com en el cas de dividir els seus vots, aquesta opció tampoc investiria Artur Mas president, deixant un resultat igual d’ajustat: 62 vots a favor, 63 en contra i 10 abstencions. Altre cop, JxSí podria estudiar la possibilitat de trobar dos abstencions més a la cambra que permetrien capgirar el resultat de la votació.

Votar Sí o No en bloc

De la reunió del consell de la CUP del 2 de gener podria resultar una decisió tan simple com que els deu diputats votessin junts un Sí o un No a la investidura d’Artur Mas. El ‘No’, l’opció emprada fins ara pels cupaires, clarament deixa sense investir Artur Mas. L’opció del ‘Sí’ seria l’única que, sense necessitat d’altres recolzaments, faria Mas president de la Generalitat.

En tot cas, qualsevol dels escenaris que deixi sense investir Artur Mas té moltes possibilitats de portar Catalunya a unes eleccions, un escenari que la CUP ja “assumia” explícitament en diferents opcions de les presentades a la seva assemblea.

 

Compartir
Article anteriorToyota GT86 GRMN, afegint el turbo
Article següentCinc hores i un congrés
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. |a.caballero@diaricatala.cat