Els baròmetres del CIS desmenteixen les expectatives d’agafar vots de la nova CDC per la seva definició d’independentista

Aquest dilluns el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, valorava en roda de premsa la refundació de Convergència Democràtica, que ara passa dir-se Partit Demòcrata Català (PDC), el qual es defineix oficialment com “independentista”. Albiol va reconèixer als periodistes que des de les files populars confien que el fet de definir-se com independentista sense cap tipus d’embut espanti els votants de CDC més reticents amb aquesta postura i que acabin fugint cap al PP com opció de centre-dreta unionista.

El PP ha agafat confiança a Catalunya després de millorar els seus resultats el passat 26J, i amb una important victòria -pel simbolisme del sorpasso al PSC- del darrer escó en joc a Lleida, gràcies en bona part a haver aconseguit suports entre votants d’Unió Democràtica, els antics socis de CDC. Des dels populars veuen el partit consolidat a Catalunya com a referència pels votants de centre-dreta incòmodes amb el procés sobiranista.

Les dades de transferència del vot entre partits a les darreres eleccions, però, no fan pensar en increment substancial del vot ‘popular’ per part d’antics votants ‘convergents’. Segons el darrer baròmetre preelectoral (maig 2016) publicat pel CIS, per les darreres eleccions del 26J només un 0,2% dels votants de Democràcia i Llibertat (marca de CDC el 20D) es plantejava votar al PP, mentre que el 20D, del total de vots del PP, només un 0,8% provenia de CiU (coalició que es va presentar a les eleccions generals anteriors, les de novembre de 2011). La dada és prou significativa tenint en compte que si bé CDC no s’havia declarat oficialment independentista, el dia de les eleccions del 20D -i molt més el 26J- ja formava part de la coalició JuntspelSí, l’objectiu de la qual ha estat des del primer moment una legislatura de 18 mesos que porti Catalunya a esdevenir un Estat independent.

 

CIS preelectoral 26J
Resultats d’estimació de vot pre26J que mostra la fugida de vot de cada partit

 

Per posar les dades en context, hi ha més votants de Democràcia i Llibertat que el 26J van votar ERC (6,6%) que els que van votar PP. I del total de vots al PP el 26J, un 8,6% provenien d’abstencionistes del 20D i un 7,8% d’ex votants de Ciutadans -el partit que més escons va perdre la nit electoral del 26J-.

Malgrat el PDC no pot presumir de ser un dels partits amb major fidelitat de vot, la seva pèrdua de suport es troba precisament en el sobiranisme i no tant en els qui tracten de fugir d’ell. Tal com demostren les enquestes, si demà se celebressin eleccions al Parlament, Esquerra Republicana seria el principal partit a Catalunya, seguit a distància per Ciutadans i un PDC que lluitaria per estar en segona posició amb els d’Inés Arrimadas. En aquest context, és la ‘nova Convergència’ la principal exportadora de vot cap a ERC. No hi ha cap altre partit ni a Catalunya i a Espanya que rebi més votants de la nova formació.

Per tant, els vaticinis que aquesta setmana ja han fet PP i PSC sobre les conseqüències que pot tenir per PDC definir-se com independentista encara s’han de confirmar. A jutjar per les dades potser, fins i tot, ajudi a la formació a frenar la fugida de vot cap a ERC.

 

Compartir
Article anteriorEls Clàssics, a principis de desembre i per Sant Jordi
Article següentIntent fallit de cop d’Estat a Turquia
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]