Què proposen els partits per mantenir les pensions?

0
Persones grans
El finançament de les pensions és un tema recurrent en el debat polític | Foto: Pixabay

L’actual sistema de pensions a Espanya sembla insostenible degut a que els Fons de Reserva s’esgota. Els diferents partits proposen solucions de tot tipus

Les pensions són una de les principals despeses de qualsevol Estat i, en el cas d’Espanya, tema de debat ocurrent, especialment quan s’apropa una cita electoral, com la del proper 26 de juny. La situació demogràfica espanyola -cada cop més envelliment poblacional- i el context d’un alt índex d’atur posa en qüestió la viabilitat de les pensions, que a Espanya es paguen amb les cotitzacions dels que treballen. Ja no hi ha partit polític que posi en dubte que el sistema de pensions espanyol “està en risc”. En el que sí es diferencien és en les propostes de futur per garantir les pensions a cada cop més gent.

 

Com es paguen ara les pensions?

Actualment el sistema de pensions espanyol es finança per les cotitzacions d’assalariats i les empreses que els contracten, en una partida a la nòmina que es diu “cotitzacions” o “quotes socials”. El diari Cinco Dias posa com exemple un sou de 1.000 euros, pel qual l’empresari aporta en cotització el 23,60% del salari i el treballador el 4,70%. En concret, l’empresa pagarà per aquest treballador de l’exemple 236 euros a la Seguretat Social mentre que el propi treballador aportarà altres 47. En total, es destinen 283 euros mensuals a la Seguretat Social per cada ‘mileurista’.

Si a això sumem les cotitzacions que fan els autònoms -la gran majoria d’ells paguen a la Seguretat Social 264 euros mensuals- i els propis aturats, la Seguretat Social espera recaptar 110.000 milions d’euros aquest 2016 segons el darrer càlcul del govern espanyol. El cost de les pensions, però, és de més de 118.000 milions. Aquest dèficit és el que tracten de superar els partits polítics amb diferents propostes.

 

PP – Arribar als 20 milions de llocs de feina

Preguntada per la viabilitat de les pensions, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáez de Santamaria, va apostar el passat divendres per crear més treball. En concret, l’executiu confia en arribar als 20 milions de persones ocupades, xifra amb la qual creuen que el sistema de pensions estaria garantit per mitjà de les cotitzacions, com fins ara.

 

PSOE – Incrementar certs impostos per finançar les pensions, com a França

El líder de l’equip econòmic del PSOE, Jordi Sevilla, s’ha fixat en el model francès de pensions per proposar-lo per Espanya al temps que culpa al PP de posar en risc el sistema actual. “M’agrada el model francès -va comentar en una entrevista aquesta setmana a TVE-, que fica a una coctelera no només les rendes del treball, sinó també les del capital i el consum” per incrementar taxes i així finançar la part del sistema de pensions que no poden fer les diferents cotitzacions a la Seguretat Social. No es detalla, però, quins impostos i en quin grau es pujarien en cas de que el PSOE governés després del 26J.

 

Podemos – Increment d’impostos i eliminació del topall de cotització

En la línia dels socialistes, des de Podemos defensen l’increment de certs impostos per finançar el dèficit a les pensions però aposten també per retirar el límit existent en les cotitzacions, que ara se situa en un sou de 3.642 euros. Això vol dir que tot sou superior a aquesta quantitat no cotitza (a partir dels 3.642, és clar). La proposta de la formació de Pablo Iglesias és eliminar el límit però no incrementar la pensió d’aquest treballador en la mateixa proporció. La diferència la guanyaria l’Estat.

 

IU – Més ocupació, més sou i eliminació del topall

El líder d’Izquierda Unida,. Alberto Garzón, s’ha mostrat contundent els darrers dies sobre aquesta qüestió: “El finançament de les pensions té que garantir-se sí o sí”. Per aconseguir-ho, Garzón aposta per “generar ocupació i pujar els salaris al mateix temps”, segons va expressar Garzón en una de les seves darreres intervencions al Congrés. Admet Garzón, però, que “en una circumstància extrema podria ser perfectament possible un impost afegit”, com insinuen la resta de forces d’esquerra. Segons El Español, des d’IU veuen amb bons ulls la proposta de Podemos d’eliminar el topall a la cotització.

 

Compartir
Article anteriorColdplay il·lumina de colors l’estadi Olímpic de Montjuïc
Article següentPuigdemont aposta ara per baixar l’IRPF a les rendes baixes
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]