Saps què és el Quimerisme? Imagina que vas tenir un germà bessó no nascut, i que ara que acabes de ser pare el teu fill en realitat resulta ser fill del teu germà bessó no nascut.

Això pot ser possible? Pot un bessó no nascut ser el pare del teu fill? Si això succeís, el teu fill seria alguna cosa així com un fantasma, no? Doncs segons la ciència el quimerisme és possible. I a aquest fenomen se li coneix com quimera humana.

Fa setmanes es va donar a conèixer un cas així: resulta que el bessó no nascut d’un tipus a Washington va resultar ser el pare d’un petit. La parella es va sotmetre a una prova de paternitat després de saber que el grup sanguini del seu fill no coincidia amb el de cap dels progenitors. Els pares, que havien aconseguit concebre gràcies a l’ajuda d’una clínica de reproducció, van pensar que es tractava d’un error mèdic.

Saps què és el Quimerisme? | Diari CatalàCom és possible quimerisme? La quimera humana es dóna en casos realment extraordinaris, ja que succeeix només en un 8% de la població, quan en els embarassos de bessons un dels zigots absorbeix l’altre, donant lloc a l’absorció d’ADN també.

Després sentir-se enganyats els pares, van buscar l’ajuda d’un advocat i van anar als millors laboratoris d’Estats Units per fer diverses proves de paternitat, però l’ADN seguia sense coincidir.

Saps què és el Quimerisme? | Diari Catalàan tornar a la clínica on es van practicar la Fertilització In Vitro per sol·licitar una explicació del que havia succeït. Al principi van creure que al moment de lliurar la mostra de semen aquesta s’havia confós, però la clínica els va explicar que aquell dia ells havien estat els únics sotmesos al procés; pel que era impossible un error d’aquest tipus.

Saps què és el Quimerisme? | Diari CatalàTal va ser l’enrenou en la comunitat de la biologia humana que van seguir investigant, i un cop trobat el resultat van quedar impactats amb el que havien descobert: aquest home de 34 anys d’edat es va convertir en un cas registrat d’una prova de paternitat afectada per la anomenada quimerisme (quimera humana): és a dir, gens addicionals d’un bessó, l’ADN va ser absorbit pel zigot supervivent, mentre encara es trobava en el ventre matern.

Segons els especialistes, aquest no ha estat l’únic cas de quimerisme: hi ha tres documentats en diferents parts del món. El 2002 el New England Journal of Medicine va informar sobre Karen Keegan, ella es va adonar, arran de la necessitat d’un trasplantament de ronyó, que la seva germana bessona no nascuda era la mare dels seus fills. I el mateix va passar el 2006 amb Lydia Fairchild, de Massachusetts, que es va assabentar d’això després que hagués de reconèixer a un fill que va perdre després d’una prova de comparació d’ADN.

Saps què és el Quimerisme? | Diari CatalàNo obstant això, aquest últim cas de quimerisme a Washington va cridar molt l’atenció perquè va resultar en un home, la qual cosa va ser molt estrany, ja que el quimerisme és més comú en les dones.

Els biòlegs van determinar que seguiran donant-se a conèixer més casos de quimerisme en els propers anys a causa de que cada vegada més, les parelles en el món se sotmeten a tractaments de fertilitat i processos de Fertilització In Vitro. Raó per les quals els embarassos múltiples podrien repetir aquesta condició.