Quines avantatges té el grup propi al Congrés?

0
Congres Diputats Espanya
Congrés dels Diputats espanyol | Foto: Europa Press

La diferència entre tenir o no un grup propi té una incidència important en quant a les subvencions que rep el partit, el temps al Congrés, els espais als mitjans, etc.

En la composició del Congrés després de les eleccions del 26J, una de les preocupacions per a CDC era saber si podria tenir grup propi al Congrés. Amb el reglament del Congrés, el partit que a la cambra baixa lidera Francesc Homs no el tindria però les negociacions polítiques el poden garantir. La pregunta és: per què tenir grup propi és tant important? Quines avantatges té?

La resposta és que el grup propi al Congrés és determinant en molts aspectes. Un dels més importants és l’econòmic, en el qual es poden definir diferències clares entre tenir grup propi i no tenir-ho. A la legislatura anterior, cada grup parlamentari va rebre una subvenció fixa de 28.597,08 euros mensuals més 1.645,49 euros mensuals per cada diputat que conforma aquest grup parlamentari. Sense grup propi, només els diputats reben una subvenció -simplement el seu sou-. A més, només aquells partits amb grup propi tenen dret a rebre una subvenció per l’enviament de propaganda electoral durant la campanya anterior.

A nivell polític, tenir grup propi també és d’una importància cabdal, ja que garanteix al partit la seva presència a totes les comissions del Congrés. Si un partit no té grup propi, forma part del ‘grup mixt’ i la participació a les comissions s’ha de dividir entre tots els partits que hi formen part. Un partit amb grup propi també forma part de la Diputació Permanent -òrgan que regula el Congrés en períodes de vacances i entre dissolució i composició de la cambra en cas d’eleccions- i de la Junta de Portaveus.

La intervenció al Congrés també és una avantatge de tenir grup propi. Un grup polític pot realitzar preguntes i interpel·lacions al govern, en afegit al fet de tenir una quantitat de temps determinat per a les interpel·lacions que, en el cas del grup mixt, s’han de dividir les diferents forces que hi formen part.

Les avantatges de tenir grup propi s’allarguen fins a la celebració de les següents eleccions, ja que cada grup polític és finançat per a la publicitat i l’enviament de propaganda i té garantits minuts als mitjans de comunicació públics que els diputats del grup mixt s’han de dividir obligatòriament.

 

Compartir
Article anteriorErdogan decreta l’estat d’emergència a Turquia
Article següentEl PDC es registra al Congrés com Grup Parlamentari Català
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]