El TC ha admès a tràmit les lleis dels habitatges buits, dels governs locals i la de la igualtat efectiva que se sumen a altres lleis ja suspeses

El Tribunal Constitucional (TC) ha deixat en suspens tres lleis aprovades pel Parlament de Catalunya. Les tres lleis són les que fan referència als habitatges buits, als governs locals i a la llei d’igualtat entre homes i dones. Les lleis han sigut admeses a tràmit, per tant, han sigut suspeses de manera cautelar.

D’aquesta manera, el Govern ha impugnat la llei que estableix un impost sobre els habitatges buits. El Ministre de Justícia en funcions, Rafael Català, va declarar el 22 d’abril que “aquest fet ja està gravat a l’actual sistema de finançament de les hisendes locals. Un nou tribut sobre el mateix fet incorre en un vici d’inconstitucionalitat”.

Les lleis dels governs locals (Llei 16/2015) i la de la igualtat entre homes i dones (Llei 17/2015) han sigut admeses a tràmit perquè el Govern estima que envaeixen les seves competències. La llei dels governs locals pretén donar més eficiència i estalvi als municipis catalans.

D’altra banda, Català ha declarat en referència a la llei de la igualtat efectiva que considera que el “Govern s’ha extralimitat a l’hora de legislar”. Una llei que està orientada a promoure la igualtat efectiva i l’apoderament, ja que estableix la contractació i la destinació d’ ajudes a empreses i entitats que tinguin plans d’igualtat. També determinava la paritat en els òrgans col·legiats, tribunals i òrgans tècnics de selecció de les administracions, i promoure una educació no sexista.

 

Altres lleis catalanes suspeses

Aquestes tres lleis suspeses pel TC se sumen a altres. La més polèmica ha sigut la suspensió parcial del decret-llei català que impedia a les elèctriques i els gasistes fer retallades durant l’hivern a les famílies que no poguessin pagar les factures. Un decret que no va agradar al Govern i que, posteriorment, el Tribunal Constitucional li va donar la raó. L’argument va ser, un altre cop, l’envaïment de les competències.

És el raonament que també va utilitzar en dues altres lleis. El TC va suspendre altres lleis aprovades pel Parlament com ara la que tracta sobre les superfícies comercials i la que prohibeix les tècniques de factura hidràulica – fracking- pels greus efectes mediambientals que produeix.

També va admetre a tràmit el recurs del Govern contra la Llei Catalana d’Exercici de Professions de l’Esport. La llei suspesa establia l’obligatorietat d’inscripció en els professionals que volen exercir la seva activitat a Catalunya, sense quedar exempts de l’obligatorietat els professionals ja inscrits en alguna altra part del territori nacional. Pel Govern, es vulnerava la Llei de Garantia de la Unitat de Mercat, ja que garanteix l’accés i l’exercici de totes les activitats econòmiques en condicions de mercat per part de qui està establert legalment en qualsevol part d’Espanya. Per tant, les comunitats no poden exigir el compliment de nous requisits.

 

Suspensió cautelar

Les lleis admeses a tràmit hauran de ser ratificades o aixecades pel Tribunal Constitucional en un termini no superior als cinc mesos. És el cas de les lleis de la de l’Sport Català, la llei de la igualtat, la de l’impost dels habitatges buits i la dels governs locals.

De moment, l’admissió a tràmit per part del TC dels recursos del Govern comporta la suspensió de la vigència i l’aplicació dels preceptes impugnats. Així està establert a l’article 161.12 de la Constitució. “El Govern podrà impugnar davant el TC les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes”. S’espera ara una decisió sobre els mateixos, que se sumaran o no, a les més de vint lleis aprovades pel Parlament de Catalunya des de 2012 i després suspeses pel Tribunal Constitucional.