Sant Jordi és un dia festiu on la rosa i els llibres són els absoluts protagonistes. Com cada any, les novetats editorials omplen les prestatgeries i les feries literàries d’aquest dia simbòlic i especial per a Catalunya. Els llibres de caire polític no són menys, i també tenen el seu espai durant la celebració. No obstant això, quins són els llibres imprescindibles de Sant Jordi 2016?

Hi ha llibres per tots els gustos. Des de llibres escrits per polítics fins a assajos de la situació actual de la política espanyola. Sens dubte, un dels més destacat és “Yo no me callo” (Espasa, 2016) de la sempre polèmica Esperanza Aguirre. El llibre va ser publicat el passat 12 d’abril i l’expresidenta del PP de Madrid comenta que critica la indefinició ideològica de Mariano Rajoy, la falta de renovació del partit i la incapacitat dels populars per atraure els joves. Segons ella, aporta les seves reflexions i experiència. Això sí, mitjançant el seu llenguatge clar i directe que la caracteritza.

Miguel Angel Revilla també ha publicat el seu propi llibre anomenat “Este país merece la pena” (S.L.U. Espasa Libros, 2016). L’actual president de la comunitat autònoma de Cantabria és una de les figures més representatives d’Espanya. En el volum, Revilla recorre la Península de punta a punta a la recerca d’històries singulars de gent corrent i de coneguts que “valen la pena” més allà dels corruptes que cada dia apareixen a les notícies.

Presidents i expresidents: punt d’interès

L’expresident del Govern durant la Transició, Adolfo Suárez, és la figura sobre el que gira “Suárez. Acoso y derribo” (La Esfera de los Libros, 2016) de Emilio Contreras. Un llibre publicat recentment i on el periodista relata les conspiracions, les traïcions i el cèrcol al primer president del Govern de la democràcia espanyola. En el llibre, els col·laboradors més propers a Suárez han relatat qui i per què van atacar-lo fins a aconseguir que dimitís.

La política catalana també té el seu lloc en aquest Sant Jordi. Josep M. Flores, amic personal i company de feina de Carles Puigdemont a El Punt, ha publicat un retrat proper i familiar, polític, professional i intel·lectual del president de la Generalitat. El llibre s’anomena “De pedra picada: Retrat íntim del president Carles Puigdemont” (Angle Editorial, 2016). El llibre pretén capbussar-se en els fets menys coneguts i sorprenents de la vida de Puigdemont.

Casos de corrupció i anàlisi polític

L’exregidor del PP de Majadahonda que va denunciar el cas Gürtel i va aportar les conversacions que han saquejat al món polític i empresarial, José Luis Peñas, ha publicat “Uno de los suyos. Confesiones del delator del caso Gürtel” (Península, 2016). El llibre explica per què Peñas va decidir denunciar el cas, trama de la qual va formar part, però de la qual va decidir deslligar-se. L’exregidor no deixa indiferent a ningú, ja que ha declarat que “Rajoy i Aguirre ho sabien tot en relació a la trama”.

Per la seva banda, José Moisés Martín, economista, consultor internacional i col·laborador de “eldiari.es” ha llançat el llibre “España 2030: Gobernar el futuro: estratègies a largo plazo para una política de progreso” (Deusto S.A. Ediciones, 2016). L’economista assegura que la política progressista ha de mirar a llarg termini per tal de transmetre una visió de país que construir a la ciutadania. En el llibre, Martin proposa mesures per fer créixer el país de manera solidària i sostenible, lluny de les polítiques d’austeritat imposades des de la Unió Europea.

“De la crisis econòmica a la crisis política” (Libros de Vanguardia, 2016) és l’últim llibre de Manuel Castells, catedràtic de Sociologia i d’Urbanisme en la Universitat de California en Berkerley. En l’exemplar Castell fa un anàlisi sobre els canvis profunds que han hagut en Espanya i en el món des de la deslegitimització dels polítics i les elits fins als moviments crítics amb el sistema i la situació catalana.

Per últim, el professor i filòsof de la Universitat Complutense, Carlos Fernández Liria, ha publicat “En defensa del populismo” (La Catarata, 2016). Fernández Liria argumenta de la “inevitabilitat” de fer política mitjançant el populisme, encara que sigui una forma criticada entre els polítics.  Un llibre que pretén pensar més allà del populisme, des dels límits de la raó política de l’autor que ha senyalat que “En el mal sentit, PP i PSOE han sigut infinitiament més populistes que Podemos”.

Llibres polítics que intenten reflexionar i fer pensar sobre el moment actual des de diferents punts de vista: tant d’anàlisi com d’experiències personals. Llibres imprescindibles en aquest Sant Jordi 2016 que despertaran l’interès del públic.