Molt s’ha escoltat, des de les files de Podemos, la necessitat de crear un Govern com el valencià. Analitzem les mesures en les que es bassa el pacte

Davant dels pactes de Govern i la seva dificultat per portar-los a fer-se realitat, Podemos ha reiterat diversos cops la necessitat d’un “Govern a la valenciana”. El seu líder, Pablo Iglesias, el gran defensor d’aquest pacte fa referència a l’Acord del Botànic, és a dir, l’acord de govern signat pel PSPV-PSOE, Compromís i Podem –Ximo Puig, Mònica Oltra i Antonio Montiel, respectivament- per la legislatura del País Valencià. Des de Podemos promouen la necessitat d’un pacte semblant a Espanya amb l’objectiu d’eliminar del poder al Partit Popular del Govern. Però, quines són les mesures del “pacte a la valenciana”?

L’Acord del Botànic, firmat l’11 de juny de 2015, es basa en cinc línies d’acció per portar a terme el canvi polític. La primera d’elles està bassada en el rescat ciutadà. Segons el pacte, “tota persona ha de tindre cobertes les necessitats bàsiques i tenen dret a viure en condicions que garanteixin la seva dignitat com a ésser humà”. Aquesta línia actua a favor del dret del habitatge, la renda garantida de ciutadania, el dret a la llum, aigua i gas. A més, vol acabar amb la pobresa infantil i la violència de gènere. Així mateix, promou l’autonomia personal i atenció de les persones en situació de dependència.

La segona línia d’acció està dirigida cap a la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció. El pacte aposta per unes institucions inclusives, transparents, austeres i eficaces que estiguin al servei dels ciutadans, i “no de les elits”, comenten. En aquest punt aposten per la transparència, la independència dels òrgans de control de la gestió pública, la participació ciutadana i l’eficàcia. D’altra banda, condemnen les portes giratòries i les pràctiques corruptes.

Un pacte per la gent

La següent línia d’acció defensa un govern “per a les persones” a partir del restabliment i ampliació dels serveis públics per al compliment efectiu dels drets socials, posant-los sota la lògica del benestar col·lectiu i “mai del lucre privat”. Per això, l’Acord del Botànic prioritza en la despesa del govern en el sistema públic de sanitat, educació i serveis socials. Volen donar el serveis bàsics a tota la població, inclosos les persones en risc d’exclusió social.

El quart punt està dedicat a construir un nou model productiu per poder aconseguir la generació de benestar a llarg termini. El model ha d’estar basat en el coneixement, la recerca i el desenvolupament innovador. Per això, aposten per la reindustrialització de l’economia a partir del turisme, l’agricultura, les energies renovables i la utilització eficient de les matèries primers. A més, volen recuperar el sistema financer valencià i avançar cap a unes relacions laborals que acabin amb la precarietat.

Finalment, exigeixen un finançament just i una auditoria ciutadana, en el que es defensin els interessos dels valencians, és a dir, del seu territori. En el seu cas, la Comunitat Valenciana ha de ser el centre de l’acció política.

Els cinc punts analitzats de l’Acord del Botànic són les línies d’acció en el que es desenvolupa el “Govern a la valenciana” i que tant, reclamen des de Podemos i els seus líders. Un pacte per la gent que podria ser una solució per a Espanya si es portés a terme.