Rafael Ansón: “Catalunya és diferent i no se la pot tractar igual”

0
Rafael Anson
Rafael Ansón, durant l'acte | Foto: Europa Press

L’exdirector de RTVE aposta per un tracte diferenciat de Catalunya respecte altres comunitats

 

L’exdirector de RTVE i assessor d’Adolfo Suárez, Rafael Ansón, ha apostat aquest divendres perquè Catalunya rebi un tracte diferenciat respecte a altres comunitats autònomes: “No dic que calgui tractar Catalunya millor que a les altres comunitats autònomes; el que sí que dic és que Catalunya és diferent i no se la pot tractar igual”.

“Cal defensar la igualtat de drets de tots els espanyols, però hi ha regions que mereixen una distinció especial”, ha defensat al Cercle del Liceu de Barcelona, on ha presentat el llibre ‘El año mágico de Adolfo Suárez’ al costat del president de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet, i del periodista Josep Cuní.

Ansón, que presideix la Real Acadèmia de Gastronomia Espanyola, ha assegurat que la relació política entre Catalunya i la resta d’Espanya ha estat “extraordinàriament positiva” des de la transició fins a l’arribada de Pasqual Maragall a la Presidència de la Generalitat per culpa, ha dit, del tripartit en què va participar un partit independentista: ERC.

El llibre, editat per La Esfera de los Libros, explica el punt de vista d’Ansón sobre la transició política espanyola entre juliol del 1976 i juny del 1977, posant èmfasis en el paper de la televisió com a transmissor del moment polític i del lideratge d’Adolfo Suárez a la societat espanyola.

 

Ansón culpa a l’ERC del tripartit de la mala relació actual entre Catalunya i Espanya

 

Sobre la situació política actual, ha dit que Espanya és “en una situació semblant, tot i que molt menys dramàtica” que la que narra el llibre perquè, malgrat la fragmentació parlamentària del Congrés, cap partit discuteix el sistema democràtic, ha asseverat.

“En aquella època calia canviar de sistema polític d’una dictadura a una democràcia i no era fàcil amb un exèrcit en plena eufòria i molts poders fàctics”, ha argumentat.