Mariano Rajoy PP investidura
Mariano Rajoy compareixent després de l'acord amb Albert Rivera | Foto: Europa Press

El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha dit que el pitjor per a la democràcia i per als espanyols seria dir-los que el seu vot ha estat “inútil” dues vegades i que cal repetir eleccions per tercera vegada

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha advertit que les úniques alternatives possibles al Govern espanyol “moderat” que es proposa encapçalar són un pacte de “mil colors” que inclogui partits independentistes que volen trencar la unitat territorial d’Espanya o repetir un altre cop les eleccions.

En la seva intervenció en el debat d’investidura, el candidat nomenat pel Rei ha donat tres raons per demanar la confiança de la Cambra: Perquè Espanya necessita un Govern espanyol “amb urgència”, perquè els espanyols han optat “amb claredat” pel PP dues vegades successives des del mes de desembre i perquè “no existeix una alternativa raonable” a la seva.

“Excepte que en aquest debat algú expressi el contrari, he de suposar que tots desitgem que Espanya eviti unes noves eleccions. O és que algú aquí està pensant a convocar novament els espanyols a les urnes? I quantes vegades estaria disposat a fer-ho?”, ha preguntat en una clara al·lusió al PSOE.

També dirigint-se als socialistes, Rajoy ha argumentat que aquesta responsabilitat compartida a l’hora que es formi un Govern espanyol “no té res a veure amb el paper que cadascun desenvolupi al llarg de la futura legislatura, sigui en el Govern espanyol o en l’oposició”.

Així i després de proposar diversos pactes d’Estat al llarg del seu discurs -com la reforma del finançament autonòmic, pensions, Educació i violència de gènere- ha precisat que l’obligació dels polítics és “reforçar” el vincle que uneix als ciutadans amb els seus representants.

Complir la voluntat dels espanyols

En la sessió inaugural del Ple d’investidura Rajoy ha dit que el millor és “complir” la voluntat dels espanyols expressada a les eleccions generals i això, ha dit, no només suposa “respectar l’opció més votada a les urnes”, sinó la formació d’un Govern.

Mariano Rajoy ha afegit que “la primera” mesura per respectar la democràcia és “enfortir-la” i, segons la seva opinió, correspon als “elegits”, és a dir, als diputats, “l’obligació i la responsabilitat” de complir amb aquest mandat i “no tornar a defraudar” els electors.

Èmfasi en les polítiques contra la corrupció

Mariano Rajoy s’ha referit a les mesures en matèria anticorrupció, primer per exposar que el que ha fet el seu Govern durant aquests últims anys i després, per explicar les que ha acordat amb Ciutadans en el pacte d’investidura i per precisar que només seran útils si “obtenen el compromís de totes les forces polítiques”.

Així, i abans d’enumerar el pacte amb el partit taronja en aquesta matèria, ha afirmat que “la corrupció es persegueix avui més que mai” i que els “càstigs” que té “són els més elevats que s’han conegut”.

Segons el cap de l’Executiu en funcions, “avui no queda cap escletxa per a la impunitat” i Espanya és “més transparent” per tenir els controls “més ferris” sobre el finançament dels partits polítics, amb els nous requisits per als alts càrrecs i amb els mecanismes llocs en marxa pel seu Govern per recuperar “fins a l’últim euro” d’allò robat pels corruptes.

Mariano Rajoy ha insistit que tot això s’ha fet ja però ha admès que la “tasca mai es pot donar per conclosa” i per aquesta raó, ha dit que havien incorporat a l’acord d’investidura amb Ciutadans un conjunt de mesures per “reforçar encara més” l’exigència i l'”exemplaritat públiques”.

Entre aquestes mesures ha citat la no concessió d’indults als condemnats per corrupció, de la mateixa manera que no es concedeixen als condemnats per delictes de violència domèstica o per terrorisme.

També ha citat: la regulació dels lobbies amb la finalitat de salvaguardar la defensa del públic per sobre de qualsevol altra qüestió; reforçar la prevenció davant de la corrupció en la contractació pública i en la concessió de subvencions i un major control i obligacions de transparència en els partits polítics.

Tot i això, no ha citat en aquest capítol altres de les sis mesures que el va obligar a signar Ciutadans abans de començar les converses per donar-li un “sí” en la investidura, com la separació dels investigats -abans imputats- del càrrec públic o la comissió d’investigació al Congrés sobre presumpte finançament irregular del PP.

Però sí ha insistit que la lluita per la regeneració ha de ser un objectiu que vinculi a “tots” els partits i continguin compromisos concrets. “Aquestes propostes contra la corrupció, només són verdaderament útils i efectives si obtenen el compromís de totes les forces polítiques”, ha advertit.