El president en funcions vol apropar postures amb Ciutadans i PSOE i reconeix que “tot és negociable excepte la unitat d’Espanya”

 

El PP sembla disposat a negociar amb PSOE i Ciutadans per tal que la ‘gran coalició’ sigui possible i Mariano Rajoy sigui investit president. Segons diverses fonts, Rajoy hauria ofert aquest diumenge una sèrie de mesures per garantir l’estabilitat amb aquest govern de coalició que proposen els populars. Entre aquestes mesures s’hi troba una modificació de la reforma laboral, aprovada el 2012 i criticada des d’aleshores per sindicats i partits d’esquerres, també pel PSOE. Apunta ElEconomista.es que fins i tot des del PP s’hauria plantejat l’opció de derogar aquesta reforma i substituir-la per un nou Estatut dels Treballadors.

Des del PP fa dies que es ve advertint que “cal trobar punts d’unió amb Ciutadans i el PSOE”, tal com va expressar el passat dimarts Javier Maroto, vicesecretari d’Acció Social dels populars. També aquesta setmana alguns directius del PP han admès, cita el mateix diari, que “tot és negociable” excepte la unitat d’Espanya, el que fa difícil imaginar a Podemos entrant en aquesta ronda de negociacions i contactes per una gran coalició. També creuen des del PP innegociable que “Mariano Rajoy sigui president del govern”. Cal recordar que Pedro Sánchez ha afirmat els darrers dies que el seu partit no investiria “ni Mariano Rajoy ni cap altre candidat del PP”, tot i que des del PP confien que un canvi a la reforma laboral serveixi a Sánchez per justificar un hipotètic canvi de sentit del vot socialista a la investidura de Rajoy. Alguns al PSOE apunten a que les aspiracions han de ser més altes. Jordi Sevilla, coordinador econòmic del partit, ja ha admès que la seva intenció és derogar la reforma laboral.

L’acord passa per Brussel·les

Si superar les dificultats que el PSOE pugui posar a la gran coalició serà complicat pel PP, més encara serà convèncer a Brussel·les d’una suavització de la reforma laboral. Precisament recorden avui alguns digitals que la Comissió Europea va demanar abans de les eleccions generals que el nou govern havia de profunditzar en les reformes del mercat laboral. Presentar ara una suavització –o la derogació- de la reforma laboral no sembla que encaixi molt bé en les expectatives que la Unió Europea té per Espanya i pel nou govern. Per tant, el PP no només es veu atrapat en la necessitat de consens amb altres forces sinó que, a més, sap que les eines negociadores són limitades en tant Brussel·les mirarà de ben a prop la formació de govern a l’Estat.

Compartir
Article anteriorBombers alerten del risc d’incendi
Article següentConcert gratuït de Nadales de l’Orfeó Català
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]