Rajoy contra Catalunya: el text de JxSí i la CUP no “tindrà cap efecte”

0
Mariano Rajoy al congrés - Diari Català
Mariano Rajoy al congrés - Diari Català

Gràcies als instruments del Tribunal Constitucional

El president del Govern central, Mariano Rajoy, ha garantit aquest dimarts que la proposta de resolució per iniciar el procés d’independència de Catalunya “no tindrà cap efecte” tot i que s’aprovi al Parlament, gràcies als instruments del Tribunal Constitucional i els que dóna la mateixa Carta Magna.

En una declaració institucional llegida al palau de La Moncloa, Rajoy ha titllat d’acte de provocació el text presentat en la Cambra catalana per Junts pel Sí i la CUP, i ha recalcat que l’Executiu espanyol “no renunciarà a l’ús de tots els mecanismes polítics i jurídics” en defensa de la sobirania nacional.

Així s’ha pronunciat Rajoy en una compareixença al Palau de la Moncloa poques hores després que Junts pel Sí i la CUP hagin registrat al Parlament una proposta de resolució conjunta perquè el ple de la Cambra aprovi el “començament del procés” d’independència amb una república.

Abans de llegir aquesta declaració institucional, Rajoy ha conversat per telèfon tant amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com amb el líder de Ciutadans (C’s), Albert Rivera, als quals ha informat de les línies generals del missatge que volia traslladar a l’opinió pública.

Amb tots dos ha coincidit en els “principis generals” i mantindran un diàleg fluid davant del desafiament que s’està produint a Catalunya, segons fonts governamentals.

Tot i que el Govern espanyol deixa en primer terme la iniciativa als grups parlamentaris –el PP català presentarà un recurs de reconsideració a la Mesa del Parlament–, Vicepresidència ha sol·licitat ja un informe als Serveis Jurídics de l’Estat per estudiar totes les vies de recurs possibles.

RAJOY: “UN ACTE DE PROVOCACIÓ”

En una declaració institucional llegida al Palau de la Moncloa, Rajoy ha qualificat d’acte de provocació el text presentat a la Cambra catalana per Junts pel Sí i la CUP, i ha recalcat que l’Executiu no renunciarà a l’ús de tots els mecanismes polítics i jurídics en defensa de la sobirania nacional.

El president del Govern espanyol ha recalcat que JxSí i la CUP, que no van obtenir la majoria dels vots a les eleccions catalanes del 27 de setembre, han presentat una proposta de resolució “contrària” a la Carta Magna, a les lleis, al sentiment majoritari dels catalans i a la voluntat democràtica de tots els espanyols.

De fet, Rajoy ha titllat d’acte de provocació el text presentat a la Cambra catalana per part d’aquells que pretenen “saltar-se la llei” perquè “saben que la llei no està de la seva part. “El Govern que presideixo garanteix i garantirà que no aconseguiran cap dels seus objectius”, ha proclamat.

UN GOVERN DISPOSAT A FER COMPLIR LA LLEI

En aquest sentit, ha advertit que aquesta iniciativa, en cas de ser aprovada pel Parlament de Catalunya, “no tindrà ni un sol dels seus efectes”. “L’Estat no renunciarà a l’ús de tots els mecanismes polítics i jurídics que, en defensa de la sobirania del poble espanyol i de l’interès general d’Espanya, li atribueix la Constitució i les lleis”, ha indicat.

El cap de l’Executiu ha afegit que aquells que vulguin “separar i dividir Catalunya d’Espanya han de saber que no ho aconseguiran”. “I no ho faran perquè va en contra de la majoria dels catalans i del conjunt dels espanyols. Tenen davant la llei i un Govern disposat a fer-la valer”, ha manifestat.

Dit això, ha enviat un “missatge de tranquil·litat” als espanyols, especialment als catalans. “Mentre jo sigui el president de l’Estat, Espanya continuarà sent una nació de ciutadans lliures i iguals. La Justícia prevaldrà sobre la desraó i tots estarem sotmesos a la llei i a les resolucions dels tribunals”, ha afirmat.

Rajoy ha dit que ell sempre ha entès la política “des del diàleg i la moderació” però ha afegit que la defensa d’Espanya, la sobirania de tots els espanyols, la democràcia i la convivència “harmònica i solidària” entre tots els pobles d’Espanya, les defensarà amb “fermesa, determinació i amb els instruments” que ofereix la llei. “I ho faré perquè és la meva responsabilitat com a president de l’Estat i el meu convenciment com a espanyol”, ha asseverat.

LA REFORMA DEL TC

Davant del fet que a la resolució de JxSí i la CUP diguin que no admetran el que digui el Tribunal Constitucional en cas que s’hi recorri, el cap de l’Executiu ha recordat la reforma del TC que s’ha aprovat en la recta final de legislatura per dotar aquest tribunal dels “instruments” que siguin necessaris utilitzar per complir la llei.

“Per tant, amb els instruments del Tribunal Constitucional i amb tots els instruments que ens dóna la Constitució, l’únic que vull dir avui és que jo garanteixo que això que es diu en aquesta proposta de resolució no tindrà cap efecte. I lamento que alguns hagin arribat a plantejar una situació com aquesta”, ha assegurat.