Mariano Rajoy reconeix a Felip VI que hi ha una opció (Pedro Sánchez) amb més vots favorables per sortir endavant

 

Mariano Rajoy no serà candidat a la presidència al primer debat d’investidura al Congrés. Segons fonts de La Moncloa citades per diversos mitjans, l’actual president en funcions hauria comunicat al Rei Felip VI que declina ser el seu candidat a la investidura al reconèixer que hi ha una altra opció amb més vots a favor. Rajoy fa referència a Pedro Sánchez, el líder del PSOE, que aquest divendres al matí ha rebut la crida pública del líder del Podem, Pablo Iglesias, a formar un “govern del canvi” amb ells i Izquierda Unida.

Segons ha comentat el propi Rajoy després de la seva reunió amb el monarca, “no té sentit que em segueixi preparant mentres altres preparen un govern”. Malgrat tot, afirma que manté la seva candidatura a la presidència. “No només no tinc els vots, sinó que tinc una majoria en contra”, afirma Rajoy que confia en que Sánchez fracasi en el seu intent de formar un govern d’esquerres, pel que “necessitarà a partits independentistes”, com ha recordat el president en funcions.

Rajoy segueix confiant en la seva coalició amb PSOE i Ciutadans com la millor opció per Espanya

Al ser preguntat per l’oferta que Pablo Iglesias ha fet a Pedro Sánchez aquest divendres, no ha volgut fer cap valoració tot i que tampoc ha deixat la porta tancada a que les disputes internes del PSOE -alguns ‘barons’ socialistes adverteixen Sánchez de no cedir en totes les exigències fetes pel líder ‘morat’- li puguin facilitar la investidura en una segona ronda. “Els meus interlocutors són els que els partits proposen”, ha deixat anar Rajoy.

El Rei Felip VI ha decidit cridar el president del Congrés, Patxi López, per una reunió el proper dilluns a les cinc de la tarda per tal de començar una nova ronda de contactes, que amb quasi tota probabilitat acabarà amb Pedro Sánchez com a candidat a la president del Govern.

La Zarzuela ha emès un comunicat en el que confirma que Mariano Rajoy ha declinat l’oferta del monarca a ser el candidat a la investidura.