Rajoy dóna instruccions a l’Advocacia de l’Estat per actuar contra el Parlament

0
Rajoy rodalies
El president ha anunciat la inversió en un article que publica La Vanguardia| Diari Català (Foto: Europa Press)

Rajoy considera que la ratificació de les conclusions de la comissió del Parlament del procés constituent vulnera “radicalment” la sentència del TC

El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha donat instruccions a l’Advocacia de l’Estat perquè actuï després que el Parlament català hagi desafiat el Tribunal Constitucional i hagi aprovat debatre sobre la “desconnexió” de Catalunya. A més, s’ha posat en contacte amb els principals líders polítics per informar-los dels passos que farà l’Executiu central en funcions.

En concret, la Comissió General de Secretaris d’Estat i Subsecretaris ha estudiat aquest dimecres la possibilitat d’elevar al Consell de Ministres del dia 29 un acord pel qual s’autoritza a l’Advocacia de l’Estat a presentar davant del TC un incident d’execució contra la resolució aprovada al Parlament català, segons han informat a Europa Press fonts de l’Executiu central.

En aquesta resolució del Parlament català, s’assenyala que “el poble de Catalunya té legitimitat” per començar un procés constituent propi que constarà de tres fases: una primera de procés participatiu, una segona fase de desconnexió amb l’Estat espanyol i convocatòria d’eleccions constituents que conformaran una Assemblea Constituent, que redactarà un projecte de constitució. En una tercera fase serà ratificada en l’àmbit popular per mitjà de referèndum.

Vulnera “radicalment la sentència del Tribunal Constitucional

El Govern espanyol del PP considera que la resolució del Parlament català “vulnera radicalment” la sentència del Tribunal Constitució al del 2 de desembre del 2015, que va declarar inconstitucional i nul·la la resolució del Parlament català sobre el començament de l’anomenat ‘procés de desconnexió’, aprovada el 9 de novembre del 2015.

Segons l’Executiu central, també vulnera la recent sentència del TC del 19 de juliol del 2016 en què s’advertia els poders implicats i els seus titulars, especialment a la Mesa del Parlament de Catalunya, del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir el mandat del TC.

En una compareixença al Congrés, la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría ha confirmat la presentació d’aquest incident d’execució i ha dit que hi ha “voluntat política” i “mecanismes judicials suficients” per respectar el marc constitucional vigent. A més, ha valorat la “receptivitat” que ha trobat Rajoy en el socialista Pedro Sánchez durant la conversa telefònica que han mantingut per aquest assumpte.

 

Segon incident d’execució

Es tracta del segon incident d’execució que plantejarà l’Advocacia de l’Estat en relació amb l’activitat de la Comissió d’Estudis, després de la seva creació el passat 20 de gener. Només uns dies després, l’1 de febrer, l’Executiu català va impugnar davant del Constitucional la seva formació, perquè considera que la intenció del Parlament de Catalunya era la d'”eludir els pronunciaments del TC” i seguir endavant amb el procés constituent.

En aquella ocasió, el tribunal va tardar un mes a admetre a tràmit la qüestió, després d’oferir a les parts un termini de deu dies perquè presentessin les al·legacions que consideressin oportunes. La seva decisió final es va produir la setmana passada, gairebé cinc mesos més tard.

El Constitucional va reflectir en aquesta resolució una advertència directa a la Cambra autonòmica i, especialment, “a la Mesa del Parlament”. La resolució indicava expressament que la Comissió d’Estudis ha de sotmetre’s “al compliment de les exigències de la Constitució” i no pot dirigir la seva activitat a “l’obertura d’un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura constitució catalana i de l’estat català independent”.