Qualsevol actuació després de reafirmar la unitat de PP-PSOE davant de l’independentisme

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest diumenge que coordinarà amb el PSOE qualsevol actuació que prengui per fer front als plans independentistes del nou Govern.

En una conversa informal amb periodistes amb motiu de la seva compareixença d’urgència des del Palau de la Moncloa per valorar el ple d’investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, Rajoy ha explicat que ha constatat en una conversa telefònica amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, la unitat en aquest tema entre aquest partit i el PP: “Qualsevol decisió li contaré primer”, ha dit.

Una unitat davant de l’independentisme a la qual s’ha sumat Ciutadans, tot i que no Podem, ja que no ha pogut conversar aquest diumenge a la tarda –ho tornarà a intentar dilluns– amb el líder d’aquest últim partit, Pablo Iglesias.

Rajoy ha explicat que el Govern ja ha demanat informes jurídics per fer front a una possible vulneració de la llei per part del nou Govern.

Tot i això, sobre aquesta qüestió ha recordat que s’ha d’actuar amb cautela per qüestions com la “inviolabilitat” jurídica dels diputats catalans.

En aquest punt, ha estat preguntat sobre si els informes jurídics sol·licitats són per a una eventual aplicació de l’article 155 de la Constitució, que arriba a preveure la suspensió de l’autonomia. “No, no, no”, ha respost Rajoy.

El cap de l’Executiu en funcions ha destacat la seva idea principal de fer front a qualsevol vulneració de la llei: “No en deixarem passar ni una”, ha comentat.

També s’ha referit a la sorprenent renúncia d’Artur Mas, un moviment polític que no esperava. “S’hauria de ser un geni“, ha dit, “no s’ho esperaven ni ells”.