Rajoy i la independència de Catalunya

0
Mariano Rajoy a un debat - Diari Català
Foto: Europa Press
Mariano Rajoy a un debat - Diari Català
Mariano Rajoy abans d’una roda de premsa

Acusa Mas de “deslleialtat amb la Constitució” i insisteix que no proposarà una reforma de la Carta Magna

Mariano Rajoy i la independència de Catalunya o millor dit, té previstos els mecanismes necessaris per reaccionar en el cas que el Parlament català aprovi una declaració d’independència, però ha confiat que això no es produeixi.

“Els tinc previstos perquè és la meva obligació com a president del Govern espanyol, però en qualsevol cas espero que no hàgim de prendre cap decisió d’aquestes”, ha dit en la roda de premsa oferta al Palau de la Moncloa després de signar el decret de convocatòria de les eleccions generals.

Rajoy ha confiat que “el sentit comú i la raó s’acabin imposant” i ha destacat que a l’ONU s’ha aprovat als últims dies un text, amb 193 vots a favor i cap en contra, a favor de la integritat territorial dels Estats. “Per aquí va el món i espero que això ho entenguin tots“, ha dit.

El cap de l’Executiu central, que ha centrat gairebé tot el seu balanç de legislatura en l’economia, ha esmentat com un dels reptes d’aquests quatre anys el “desafiament secessionista” i l’ha definit com un “desafiament a la legalitat democràtica que ha fracturat la societat catalana i que no té més fonament que la deslleialtat del Govern de la Generalitat amb la Constitució del 1978” que li ha concedit les majors cotes d’autogovern.

I ha subratllat que, malgrat això, ell mai s’ha negat a dialogar, a negociar o a escoltar les propostes del president català, Artur Mas, i que sempre ha estat a la seva disposició quan ha volgut veure’l, però, això sí, ha incidit que tampoc l’ha “enganyat” mai sobre els límits d’aquest diàleg.

“No puc dialogar del que no em pertany, ni jo ni ningú”, ha dit, i s’ha referit a la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols i els seus drets, que no són competència del president ni del Parlament, sinó del poble espanyol i “només el poble espanyol en el seu conjunt pot decidir sobre això”.

DEFENSA QUE HA COMPLERT AMB LA SEVA OBLIGACIÓ

Rajoy ha defensat que, des que va començar el procés sobiranista a Catalunya, ell ha complert en cada moment amb la seva obligació: “complir la llei, protegir els drets dels espanyols” i actuar amb “prudència i proporcionalitat”.

“Així ho faré mentre sigui president”, ha dit, igual que ha insistit que està disposat a dialogar “dins del respecte a la llei i a les institucions”, i que ho estarà amb el pròxim Govern català, “sigui quin sigui la seva composició i el seu president”.

Tot i això, ha incidit que no pot parlar amb la Generalitat d’allò del qual no pot disposar: “No puc autoritzar un referèndum al qual es pretengui liquidar la sobirania nacional perquè el que sigui Espanya no ho poden decidir unes persones d’una part d’Espanya”, ha dit.

En aquesta línia, ha insistit que està disposat a parlar d’assumptes com la reforma del finançament autonòmic, però amb totes les comunitats, però que no pot “acceptar que es pretengui liquidar la llei”.

“DEMANI’M EL QUE VULGUI PERÒ NO LIQUIDAR LA LLEI”

És més, ha censurat els independentistes catalans que intentin distingir la llei de la política, perquè la llei és la base de la democràcia i les lleis les fan els polítics i són “els primers obligats” a respectar-les. “Mai m’he negat a parlar, demani’m el que vulgui però no que pretengui liquidar la llei perquè això no ho faré mai”.

Això sí, Rajoy no ha canviat de posició pel que fa a no proposar una reforma de la Constitució per millorar l’encaix de Catalunya a Espanya i ha reiterat que el PP no inclourà una proposta de reforma en el seu programa electoral.

POSSIBLES CANVIS EN LA CONSTITUCIÓ

Així, ha reiterat el seu discurs que ell està obert a escoltar les propostes que puguin fer altres, i que en la Carta Magna poden fer-se canvis, per exemple en tot allò relatiu a la successió a la Corona –per equiparar homes i dones–, per anomenar les comunitats autònomes o incloure la pertinença a la UE, però que en matèria territorial, que seria allò “fonamental” per als qui reclamen una reforma, no hi ha un consens sobre cap a on cal anar.

“No he sentit cap proposta que serveixi per resoldre els problemes que tenim en aquest moment“, ha dit Rajoy, convençut que “en aquest moment la prioritat no és reformar la Constitució”, ja que ens és una cosa que demandi una majoria de ciutadans. “No ens distraguem, no oblidem que encara hem de crear dos milions d’ocupacions en la pròxima legislatura”, ha dit.

Rajoy ha evitat pronunciar-se sobre si Mas queda inhabilitat políticament per la causa judicial en què s’investiga el possible cobrament de comissions per adjudicació d’obra pública, la qual ha estat detingut el tresorer del seu partit, CDC. “Correspon decidir-ho al Parlament de Catalunya”, ha tancat.