Rajoy i Sánchez no encaixen

0
Mariano Rajoy Pedro Sánchez reunió
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez moments abans de començar la reunió. Foto: Twitter Mariano Rajoy

La reunió de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez no va arribar a la mitja hora de duració i no s’hi va arribar a cap acord

Diuen que una imatge val més que mil paraules, i en política aquesta afirmació es compleix al peu de la lletra. La posada en escena i els gestos dels representants de la ciutadania diuen molt més que el que pugui transmetre una hora de discurs. Ahir va passar amb Pedro Sánchez i Mariano Rajoy.

Al principi de la reunió d’ahir entre els dos, que ja se sabia condemnada al fracàs, el Secretari General del PSOE va estendre la mà per saludar al president del Govern en funcions, que va aprofitar el moment per cordar-se la jaqueta d’una manera mal dissimulada i evitar així tornar la salutació al socialista. Aquest gest va recordar a periodistes i audiència que la relació era més que tensa entre els dos i que no hi havia gaire a fer.

La no salutació, sumada als menys de trenta minuts de reunió van deixar clar que ni Mariano Rajoy ni Pedro Sánchez tenen ganes d’entendre’s. Durant la conversa, tots dos van deixar clar que no serien partíceps del govern de l’altre. Ciutadans queda al mig en ambdós casos, però ni PP ni PSOE seran els que cedeixin per facilitar un acord de govern entre els de Rivera i una de les dues primeres forces.

Pedro Sánchez vol ser investit a primers de març, no sap per qui encara perquè les converses amb Podemos i Ciutadans no han fet més que començar i de moment sense uns resultats positius. Mariano Rajoy, en canvi, esperarà a que el Secretari General socialista caigui per intentar tornar a formar govern.

Va deixar clar que fins ara havia renunciat a presentar-se com a candidat a la presidència perquè no tenia els suports necessaris, però que no descarta “presentar-me a una sessió d’investidura” si Sánchez fracassa en el seu intent, fet molt probable si no aconsegueix els suports necessaris i amb el PP fent vot negatiu.

Mariano Rajoy va tornar a deixar clar a Pedro Sánchez que la fórmula “més sensata, raonable i democràtica” de formar govern seguia essent una gran coalició entre PP, PSOE i Ciutadans, que evitaria, segons ell, la fractura de la unitat d’Espanya i aportaria estabilitat en tots els sentits. En canvi, no va preguntar per les intencions de Sánchez de formar govern.

Ja les sabia. Per això Pedro Sánchez tampoc els hi va explicar. De fet, no va tractar de posar res damunt la taula, simplement va deixar clar que no formarien govern amb ells i que no en recolzarien cap de seu. El president en funcions també va recalcar que no li va demanar suport ni “que li facilités res”.

Sánchez va demanar a Rajoy que “abandonés la campanya de la por” que han posat en marxa, segons el socialista, per frenar qualsevol intent de govern del PSOE. Però no li va preguntar sobre els casos de corrupció dels populars. Mentre es produia la reunió, els focus encara estaven posats en la seu madrilenya del PP, on hi havia intervingut la policia.

Com qui parla del temps, Rajoy i Sánchez van deixar clar el seu distançament polític allargant la reunió mentre parlaven de temes com la posició de l’Estat espanyol al Consell Europeu de la setmana que ve o algunes de les possibles accions diplomàtiques a fora del territori.