Rajoy, immòbil

0
Mariano Rajoy, president del govern espanyol | Font: anticapitalistes.net
Mariano Rajoy, president en funcions del govern espanyol | Font: anticapitalistes.net

Mariano Rajoy ha convocat avui al Comitè Executiu Nacional del PP per ratificar el seu no a Pedro Sánchez i silenciar les veus crítiques amb el seu lideratge

Mariano Rajoy segueix com sempre, immòbil. El president del Govern en funcions i líder del Partit Popular ha citat avui als ministres i barons territorials en el Comitè Executiu Nacional del partit, l’òrgan de direcció. L’objectiu d’aquesta trobada és ratificar la posició dels populars davant la investidura de Pedro Sánchez i deixar clar que és ell i el seu equip els que seguiran al capdavant tant ara com si hi ha noves eleccions.

El Comitè és bàsicament per informar la direcció de les decisions que porten dies presses i per així intentar calmar els ànims entre les veus més crítiques dins del partit. Respecte a la investidura de Pedro Sánchez, com ja va deixar clar a la seva última reunió amb el líder socialista, la posició és votar en contra de qualsevol fórmula que pugui portar-lo a ser president del Govern.

Pel que fa a la seva candidatura, Mariano Rajoy segueix mantenint-se com a únic representant possible del Partit Popular, ja sigui en el debat d’investidura de la pròxima setmana com en les possibles eleccions del juny. El president del Govern en funcions, juntament amb el seu equip, van ser escollits l’any 2012 en el darrer Congrés del partit i de moment, l’únic que s’hi havia mostrat en contra havia estat l’expresident espanyol José María Aznar.

L’estratègia de Rajoy està decidida i segueix les directrius de sempre: fora debat, és necessari esperar. Al Comitè Executiu Nacional d’avui no es discutiran les opcions a l’hora de formar govern o donar pas a la investidura d’alguna de les candidatures, simplement es dirà que sí al no de Rajoy i els seus a Pedro Sánchez.

Ara bé, la convocatòria de la trobada amb direcció i barons denota cert nerviosisme. Mariano Rajoy va trencar per un moment la seva estratègia la setmana passada, i va oferir un govern amb vicepresidències tant al PSOE com a Ciutadans. Va arribar massa tard i massa d’hora. Massa tard perquè havia decidit declinar la proposta del Rei per ser investit. Massa d’hora perquè Pedro Sánchez encara no ha fracassat en el seu intent de formar govern.

Des de la directiva del PP no han estat capaços de guanyar cap suport explícit des del 20 de desembre. Tot i això, segueixen amb l’agenda oficial que inclou reunions amb els altres líders i les comissions negociadores, on l’única de les quals trascendirà serà la que se celebri amb Albert Rivera o l’equip de Ciutadans.

A més, segons l’enquesta publicada avui per El Mundo, un 48% dels votants del Partit Popular no volen Mariano Rajoy com a candidat, xifra que s’amplia en un 74,7% a l’estendre’s a la resta de votants. Ara bé, sembla ser que tampoc hi ha una candidatura clara que pogués desbancar el president en funcions.

La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría seria la primera opció per substituir Rajoy segons la mateixa enquesta, però no compta amb suficient suport dins el partit com per poder-se presentar.

En els resultats donants per Sigma Dos, un 72,2% de la població enquestada creu que Mariano rajoy hauria de dimitir pels casos de corrupció. Tant Rita Barberá com Ignacio González segueixen estan convidats al Comitè d’avui, tot i que les delegacions que abans presidien estiguin ara en mans d’una gestora.

Ningú vol pactar amb un corrupte. I molt menys amb un partit corrupte, del qual la seu pot ser investigada per la Guàrdia Civil en qualsevol moment. L’estratègia immobilista que ha portat fins ara Mariano Rajoy i el seu equip no deixen agafar responsabilitats en un tema com aquest, tot i que els hi vagin els vots o la presidència.

Aquest Congrès també servirà per deixar clar que davant la corrupció, seguiran actuant com si fossin casos aïllats. Algunes de les cares més joves del Partit Popular ja han començat a plantar-se davant els casos que s’han anat destapant i a demanar mesures concretes. Mariano Rajoy també va fer una tímida mostra de contrarietat contra totes les causes obertes per corrupció del PP. Segurament el tema es tracti, però no s’hi aprofundeixi.

Durant aquesta setmana i la que ve, mentre Pedro Sánchez acaba de tancar els acords pel debat d’investidura, Mariano Rajoy es dedicarà a donar entrevistes a una sèrie de mitjans seleccionats. Després d’ABC i Antena 3, concedirà temps a la cadena de televisió 13TV i al diari La Razón. Aquells dos altaveus li serviran per acabar d’apaivagar les darreres veus crítiques que puguin quedar.