Rajoy: “No m’enfronto, procuro anar en paral·lel. Així s’és més feliç”

0
Mariano Rajoy Jordi Évole
El periodista Jordi Évole i el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, en un moment de l'entrevista. Foto: La Sexta.

Mariano Rajoy evita les principals polèmiques que envolten al seu partit en una entrevista a La Sexta

Després de quatre anys de peticions, finalment el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va acceptar entrevistar-se amb el periodista Jordi Évole. El líder del Partit Popular va eludir contestar aquelles preguntes relacionades amb les crisis internes de la formació i amb els casos de corrupció que s’han anat destapant.

Les frases més utilitzades van ser “ningú és perfecte” i “he de fer un judici global”, sempre per referir-se als casos de corrupció del seu partit. Tot i que Jordi Évole va destacar que al País Valencià totes tres diputacions tenen càrrecs del PP imputats, per a Mariano Rajoy la corrupció “no és sistèmica”, però sí que ho veu com “una part trista de la història d’Espanya”.

El moment més tens de l’entrevista va arribar al despatx del President, quan el periodista li va preguntar sobre Luís Bárcenas i l’SMS que Rajoy li va enviar després que es publiqués que tenia comptes a Suïssa. L’únic que va admetre va ser que sí que li havia enviat un missatge de text, però no va voler justificar-se més i va tancar la conversa amb un “les coses són com són i estan suficientment explicades”.

Pel que fa a les responsabilitats pels casos de corrupció, Mariano Rajoy creu que ell no en té ninguna. Per ser responsable i prendre mesures, segons el president del Govern en funcions, el delicte l’hauria d’haver comès ell o “una persona que jo hagués posat en el Govern”. Quan Évole va preguntar sobre Rita Barberá, Rajoy va contestar amb calma i prudència per no haver de jutjar a l’actual Senadora.

Amb una altra persona que va anar amb peus de plom va ser amb Esperanza Aguirre, de la qual només va dir que era una persona “vàlida” i que portava molts anys al partit. Davant la insistència de Jordi Évole per saber les diferències entre els dos, Mariano Rajoy es va limitar a dir que “jo no m’enfronto, procuro anar en paral·el. Així s’és més feliç“.

Tot i que la corrupció del partit va ocupar gran part del programa, Jordi Évole el va decidir començar preguntant per les persones refugiades que ha acollit l’Estat espanyol. Igual que quan després va haver de respondre sobre els imputats del seu partit, Mariano Rajoy es va limitar a contestar de manera concisa i obviant els punts més conflictius de la pregunta.

“Hem acollit als que han arribat directament a Espanya”, va dir. “He donat la batalla a la UE amb l’objectiu de preservar el dret a l’asil. Aquella batalla la vaig donar”, va contestar a la pregunta sobre què li diria als seus fills què ha fet pels refugiats. De la xifra exacta de les persones acollides, es va limitar a dir que “les decisions de la UE no són tan ràpides com ens agradaria”.

Rajoy també va contradir a Évole quan li va dir que “milers de persones no saben on estan els seus avis”. “No tinc clar que sigui cert ni que el Govern hi pugui fer res per arreglar-ho“, va contestar Mariano Rajoy, que l’únic que va declarar sobre la memòria històrica va ser que “allò que va ocórrer fa molts anys” – referint-se a la Guerra Civil – “no es torni a repetir”.