Rajoy ofereix a Sánchez un govern “moderat i sensat”

0
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a l'entrada de la Moncloa aquest matí. Foto: Europa Press
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a l'entrada de la Moncloa aquest matí. Foto: Europa Press

El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ofereix al PSOE ampliar aquest pacte a governs municipals i autonòmics

 

El cap de llista del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha ofert des del pláto d’Ana Rosa Quintana una altra proposta al Secretari General socialista, Pedro Sánchez: recolzament en aquells governs del PSOE a nivell local on estiguin al capdavant gràcies a Podemos. Rajoy ha afirmat que el PP està disposat a donar suport als socialistes si accepten negociar la seva investidura com a president del govern.

Segons ha explicat el cap de llista popular, aquest intercanvi es farà si Podemos decideix retirar el suport a les institucions municipals i autonòmiques. Mariano Rajoy ha deixat clar que “tot es pot parlar i cedir, sabent que les negociacions no són fàcils”, i ha remarcat que les úniques línies vermelles fixades són la “unitat d’Espanya” i la sobirania nacional, temes en què el PSOE hi està d’acord.

Després de dir que no es presentava com a candidat al que havia de ser el debat d’investidura el passat divendres, el president del Govern en funcions ha recordat que només s’hi presentarà quan tingui els suports suficients. És per això que demana la col·laboració de Pedro Sánchez, a qui assegura que ha trucat més cops després de la seva reunió el 23 de desembre.

Per a Mariano Rajoy, Sánchez només pensa en pactar amb Podemos “un govern condemnat al fracàs des del seu propi naixement”. La millor solució per al país, diu, és un govern “moderat i sensat” amb PSOE i Ciutadans, amb qui es podran emprendre “grans reformes” durant els pròxims quatre anys.

Un pacte reclamat

L’opció que ha presentat Rajoy aquest matí no és nova. És el pacte més factible des que se celebraren les eleccions i si es té en compte que volen un govern de majories. Ciutadans, tot i no tenir cap pes per sí sol, és determinant a l’hora de teixir ponts entre ambdós partits. De fet, Albert Rivera es va oferir com a mediador i ja ha mantingut converses entre els dos líders dels partits majoritaris.

Tot i que de bon principi Rivera i els seus es mostraven rebecs a un govern que els englobés amb PP i PSOE, el cert és que ara per ara diuen que s’abstindrien en les votacions per tal de poder tenir així un “govern estable” i no haver de repetir eleccions.

Un altre dels que reclama pacte és Felipe González. L’expresident espanyol, juntament amb exministres del PSOE, PP i UCD, van emetre un comunicat on demanen un govern “d’ampli suport” mitjançant una “gran coalició” dels partits amb un programa pactat per dos anys.

Segons González, aquest pacte es produiria amb l’abstenció del PSOE, el que facilitaria un govern de PP i Ciutadans. Per als firmants del comunicat, endarrerir més la formació de govern només fa que afegir “una preocupació més” a la situació d’”extraordinaria gravetat” que viu Catalunya.

Aquests 34 ministres demanen als “partits constitucionalistes” evitar com sigui noves eleccions, ja que provocaria que el “procés de desconnexió” català es fes més fort. A més, afirmen, aquest govern de coalició oferiria una imatge de consolidació de sortida de la crisi, que “enviaria una senyal” als independentistes de que la seva “aventura” fracassarà.