Rajoy perd la primera votació d’investidura

0
Mariano Rajoy Congres
Mariano Rajoy, al Congrés | Foto: Europa Press

Com estava previst, el candidat a la presidència ha rebut 170 vots a favor i 180 en contra. El divendres, data per la segona votació

El Ple del Congrés ha rebutjat aquest dimecres la investidura del president del PP, Mariano Rajoy, el candidat proposat pel Rei. No hi ha hagut sorpreses i s’han imposat els 180 vots en contra als 170 a favor.

La votació ha estat pública i per crida, és a dir, els diputats han hagut de posar-se de peu per proclamar el seu vot. Una rifa va deparar que la ronda comencés amb la socialista Elvira Ramón, que ha cridat ‘no’. Els últims a votar han estat els membres del Govern espanyol i els de la Mesa de la Cambra, acabant per la presidenta, Ana Pastor, que ha dit ‘sí’.

Com s’esperava, els 180 vots en contra de Rajoy han estat de diputats del PSOE, Units Podem-En Comú-En Marea, Esquerra Republicana (ERC), PNB, l’antiga Convergència (avui PDC), Compromís, Bildu, i Nova Canàries.  Rajoy ha estat derrotat havent aconseguit el suport de 170 diputats, que representen el 48,5% de la Cambra. Li han donat suport els del PP, Ciutadans, Coalició Canària (CC) i els seus aliats electorals UPN i Fòrum Astúries.

 

Aquest divendres, segona oportunitat

En aquesta votació es requeria aglutinar la majoria absoluta, que són 176 vots, la reelecció de Rajoy ha estat rebutjada. Hi haurà una segona oportunitat 48 hores després, aquest divendres a la tarda, on n’hi haurà prou amb aconseguir més vots a favor que en contra.

Ara bé, vistes les posicions dels diferents portaveus, tot apunta que cap grup canviarà el seu vot i Rajoy tampoc aconseguirà el seu objectiu.