El president espanyol en funcions no aclara ni una data d’investidura ni tan sols si accepta les condicions suggerides per Ciutadans

El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha assegurat que vol parlar amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, sobre quina pot ser la data en què es faci una sessió d’investidura o si es manté en el “no” al PP i “prefereix la repetició” de les eleccions. També es trobarà amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, per iniciar negociacions sobre la seva elecció com a president.

Rajoy ha ofert una roda de premsa després de la reunió del Comitè Executiu Nacional del PP, que li ha donat la seva autorització perquè arrenqui aquestes converses amb el partit taronja centrades en la investidura. El president en funcions ha assegurat que seria un pas aconseguir el “sí” de Ciutadans, però que seguirien faltant onze abstencions i que, avui, els socialistes es neguen a facilitar la investidura pel que fan “impossible” l’elecció d’un nou president i la formació de Govern espanyol. “El que procedeix és una conversa amb Sánchez per a dues coses: si prefereix la repetició de les eleccions i el seu criteri sobre la data del debat d’investidura. En una conversa entre els dos, si es pot produir, o ho pot anunciar públicament”, ha dit.

Rajoy no ha precisat si prendrà la iniciativa de trucar Sánchez, s’ha limitat a respondre als periodistes que per ell mantindrien una reunió aquesta mateixa setmana perquè li agradaria negociar amb el PSOE i “de moment” no ha pogut. I tampoc ha deixat clar si es presentarà o no a la investidura si suma els suports de Ciutadans i de Coalició Canària, amb el qual també conversarà. “He de parlar amb el senyor Sánchez i després ho poso en el seu coneixement”, ha respost a les preguntes.

 

L’Executiva del PP no ha debatut les condicions de C’s

Rajoy ha aconseguit aquest dimecres l’autorització del Comitè Executiu Nacional del seu partit perquè tant ell com el seu equip de direcció negociïn amb Ciutadans el seu suport a la investidura. Després de ser preguntat sobre quins els semblen les sis condicions imposades pel partit taronja, el president ha assegurat que a la reunió “ningú ha dit una paraula” sobre elles i ell tampoc ha ofert una opinió en la roda de premsa. “Hem assumit per endavant les dificultats que poguessin sorgir. Mentre no se’ns demani res que perjudiqui els interessos generals dels espanyols o lesioni la Constitució Espanyola podem acceptar moltes coses o no. La clau és que hi hagi govern ja i que no es repeteixin les eleccions”, ha respost.

Preguntat sobre per què no s’han discutit els sis plantejaments de Ciutadans, que esperava tenir aquest dimecres una resposta i advertia fins i tot que no admetria canvis, Mariano Rajoy ha preguntat al seu torn als periodistes qui havia dit que aquest era l’objecte de la reunió d’avui. “Jo mai ho he dit, he convocat el Comitè Executiu perquè m’autoritzés a negociar. L’altre ho diu vostè, mai m’haurà escoltat dir això”, ha respost.