Rajoy es presenta a la investidura convençut de les seves possibilitats

0
Mariano Rajoy PP investidura
Mariano Rajoy compareixent després de l'acord amb Albert Rivera | Foto: Europa Press

El president en funcions considera, després de la reunió amb Albert Rivera, que està “en disposició d’anar a la investidura”

El candidat del PP a la Presidència del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat que es presenta a una sessió d’investidura al Congrés dels Diputats perquè aquest dijous, després d’anunciar l’acord amb Ciutadans, ja no té la seguretat que vagi a ser derrotat en aquest debat. “Avui estic en disposició d’anar a la investidura”, ha estat la seva afirmació en roda de premsa després de la seva reunió amb Albert Rivera, per afegir després: “No es va quan es té la certesa absoluta que no se serà investit, per això ara vaig a la sessió d’investidura”.

Els dos dirigents polítics han mantingut la quarta trobada després de les eleccions de juny, que ha durat una hora. Rajoy ha acceptat les dues condicions imposades per Rivera per començar a negociar el suport de Ciutadans a la seva investidura: el president en funcions dóna el pas de presentar-se al debat i posar-li data i els dos partits signaran aquest divendres al matí el pacte contra la corrupció plantejat per la formació taronja.

El president del PP ha dit també que té intenció de parlar en “pròximes dates” amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, perquè si tanca el pacte amb Ciutadans i també amb Coalició Canària, amb la qual també negocia, els 170 escons que sumin no seran suficients per ser investit. Seguirà necessitant un mínim d’onze abstencions. “Li demanaré la seva col·laboració o que plantegi l’alternativa que estimi oportuna”, ha assegurat, per advertir una vegada més que no aconseguir la formació d’un govern seria “un fracàs sense pal·liatius”.

El president ha comunicat la seva intenció d’acudir a la investidura a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que serà qui anunciï les dates. Ell no ha volgut avançar res més, llevat que després de l’acord amb Ciutadans ha eliminat la “certesa” que vagi a ser derrotat en la votació. Avui ja no té aquesta seguretat, ha dit dues vegades, i per això se sotmetrà al debat. “Hem donat un pas decisiu per formar govern i que no es repeteixin les eleccions”, ha subratllat.

 

“Quan em comprometo, ho compleixo”

El president ha estat preguntat pel pacte contra la corrupció que aquest divendressignaran els portaveus parlamentaris del PP i de Ciutadans. El document inclou la retirada dels càrrecs públics imputats o la creació d’una comissió d’investigació parlamentària sobre el finançament del PP. “Quan em comprometo a alguna cosa ho compleixo”, ha dit Rajoy preguntat per la disposició del seu partit a posar en marxa aquestes mesures.

No ha anat més enllà, en si couen aquestes mesures en el PP, perquè l’important segons la seva opinió és “tancar això a la major celeritat possible” i començar a treballar en els temes que ell considera realment urgents: els pròxims Pressupostos per al 2017, el sostre de despesa, el compliment de la sendera d’estabilitat que exigeix Brussel·les. El seu objectiu, ha recalcat Rajoy, és que comenci a treballar “un govern amb plens poders” i evitar altres eleccions. “Avui les coses estan millor”, han tancat.