Mariano Rajoy es reuneix aquesta setmana amb els líders de PSOE, Ciutadans i Podemos buscant fer front comú contra el “desafiament sobiranista” a Catalunya. Els socialistes, amb més a perdre que la resta

 

L’escalada de moviments de l’independentisme català -culminada en la resolució que Junts Pel Sí i la CUP van presentar al Parlament i que ara es troba temporalment paralitzada– ha provocat que des de Madrid s’hagi vist necessari i urgent reaccionar amb algun tipus de moviment. En aquest context es troba el dinar que van mantenir en secret el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez. En aquest dinat, confirmat mitjançant una fotografia i un comunicat de premsa, els dos líders van acordar tornar a reunir-se per buscar apropar encara més les postures respecte a la qüestió catalana per mostrar una posició en comú.

Dins aquest front unitari que vol crear Mariano Rajoy també ha d’estar, entén el president, el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Segons Rajoy, tant ell com Sánchez com Rivera tenen una posició comuna respecte la unitat d’Espanya, descartant, doncs, que Podemos formi part de les negociacions al entendre’s des del PP que el fet que Catalunya Sí Que Es Pot -on Podemos està integrada-defensi el dret a decidir és incompatible amb aquesta negociació. Tot i això, i davant la queixa pública que Pablo Iglesias, el líder dels ‘morats’, va fer arribar a Rajoy via Twitter, aquest divendres, i després d’una reunió amb Albert Rivera, Rajoy es reunirà amb el fins fa pocs dies eurodiputat.

 

       Ara cal veure fins a quin punt cada partit està disposat a involucrar-se en aquest possible front anti-independentista que s’està creant a Madrid. Aquest dimecres, Pilar Rahola opinava a 8alDía que, en el tema del procés sobiranista, no es pot esperar més dels partits espanyols que una “competició per saber qui la té més llarga”. No sembla desencaminada Rahola si atenem a les opinions i declaracions que, en les darreres hores, fan tant populars, socialistes com de Ciutadans. “No estar a la foto és ser un mal espanyol”, comenten fonts del Partit Popular a Diari Català en referència al front anti-independentista que s’esta creant a Madrid. Però fins i tot hi ha qui, dins el PSOE, creu que l’estratègia de Pedro Sánchez de mostrar apropament a Mariano Rajoy és del tot equivocada. Malgrat que ni al PSC es troben a prop de les postures sobiranistes, creuen un error que la imatge trasmessa als mitjans sigui la d’un Pedro Sánchez al costat de Mariano Rajoy. “Amb el PP ni a recollir diners”, ironitza un responsable polític del PSC a Diari Català. Aquesta imatge d’unitat no només fa poc favor a Miquel Iceta i la resta del PSC envers els votants moderats i favorables al dret a decidir, sinó que tampoc ajuda en absolut a la resta de la federació socialista. En el cas que aquest front aconseguís paralitzar les intencións del bloc sobiranista català, no seria Pedro Sánchez el que poguès treure més rèdit sinó més aviat Mariano Rajoy i el PP -caldria veure fins a quin punt Ciutadans podria treure rèdit, si més no, a Catalunya, on el Partit Popular cada vegada perd més recolzament-.    

 

Les properes pases

Malgrat ara a Madrid s’activin totes les alarmes per oferir una resposta contundent contra el desafiament que per a molts a la capital suposa la resolució presentada al Parlament català, val a dir que l’historial polític i la manera de fer de Mariano Rajoy -brillantment retratada al Código Mariano del politòleg Antón Losada [Roca Editorial, 2014]- no està marcat per gaires decisions impulsives ni contundents. “Està clar que Rajoy no és Aznar”, reconeix un membre municipal del PPC al ser preguntat per la possibilitat real de que el president del govern decideixi actuar de forma contundent contra Catalunya. Però, quin és el pla de Rajoy?

Segons assenyala aquest dijous La Vanguardia, el pla de Mariano Rajoy per carregar contra Catalunya va començar amb la reforma del Tribunal Constitucional. Aquesta reforma dóna més poders al TC per inhabilitar càrrecs públics i prendre altres mesures que evitin l’incompliment de les seves sentències. Ara la idea del president és la de, una vegada resolt el tecnicisme provocat pel PP català al no tenir grup parlamentari propi, impugnar aquesta resolució per un Estat català. Es demanarà al Tribunal Constitucional que califiqui aquesta resolució com insconstitucional. Arribats a aquest punt, i seguint el que pronostica La Vanguardia, el govern català es trobarà davant un camí en el que l’única manera d’avançar seria la desobediència i l’incompliment de la legislació i d’una sentència del TC el que, unit a la reforma comentada del Tribunal, portaria a una situació d’escalada del desafiament. Malgrat el que es pugui pensar des de Catalunya, per a molts militants ‘populars’ es fa dificil a dia d’avui imaginar Mariano Rajoy aplicant l’article 155 de la Constitució Espanyola, que permet al govern de l’Estat suspendre l’autonomia catalana. “No m’agradaria arribar a això i faré tot el possible per evitar aquesta situació”, ha arribat a dir Mariano Rajoy aquests dies al voltant de la qüestió de l’article 155.

A banda de si Rajoy aplicarà o no el 155, quedà per veure quin calendari pren aquestes pases comentades dins l’estratègia del president. Pocs veuen clar que el govern -o el possible ‘front’ bipartit o tripartit- prengui mesures contudents abans de les eleccions. Mai és aconsellable en temps electoral prendre mesures massa extremes. Però sí que podem pensar en posades de llarg com les successives reunions que ha mantingut Mariano Rajoy amb els diferents líders polítics nacionals. D’altra banda, i com ja s’ha plantejat a l’article, també queda per veure quin rol pren el PSOE en aquest tema. Iceta durant la campanya del 27S i ara la líder socialista per Barcelona a les properes generals, Carme Chacón, han repetit en diferents ocasions que no volen formar part de cap front. Aquest dissabte, per cert, es troben Iceta, Chacón i Pedro Sánchez a El Prat de Llobregat. Bona oportunitat per trobar una posició que faci trobar còmodes tant a la federació nacional com a la del PSC.

Compartir
Article anteriorÁlex De Angelis torna a casa
Article següentQuè pot fer l’Estat en cas de DUI?
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]