Cursa final de l’European Rally Championship

El Rallye du Valais 2015 celebrat a Suíssa, última prova de l’ERC (European Rally Championship), guanyada en els trams per Craig Breen encara que l’irlandès va rebre una penalització de 2 minuts per haver utilitzat 20 pneumàtics, el que el relegar a la segona plaça deixant la victòria en mans de Alexei Lukyanuk.

Lukyanuk guanya a Valais després que Breen penalitza 2 minuts

Rallye du Valais 2015 - Diari Catalaà
Porsche al Rallye du Valais

Alexey Lukyanuk va guanyar l’última prova del Campionat Europeu de Rallyes de la FIA 2015, Rallye du Valais 2015, per 1m 20.6s, després que a Craig Breen se li va imposar una penalització de dos minuts.

Breen havia conduït brillantment durant tota l’espectacular prova d’asfalt suïssa de principi a fi i afluixant cap a la meta per guanyar provisionalment per 39,4 segons. No obstant això, un error infantil per part de l’equip Peugeot Acadèmia Ral·li, va portar a Breen a utilitzar 20 pneumàtics Michelin marcats en lloc dels 18 assignats en el seu Peugeot 208 T16, i el pilot irlandès va ser sancionat.

En la seva primera aparició a Valais, Lukyanuk estava encantat d’haver acabat inicialment en un magnífic segon lloc pel seu bon rendiment amb el Ford Fiesta R5. Va aconseguir els millors temps en els últims cinc trams (atès que Breen va moderar el ritme), i en part per la seva confiança en l’asfalt suís. De fet, Lukyanuk conduïa com un mestre de l’asfalt, no cometen errors quan les condicions no eren ideals per a la posada a punt i els pneumàtics Pirelli que havia seleccionat, i la gestió dels seus frens per sobreescalfament en les llargues etapes.

Rallye du Valais 2015 - Diari Catalaà
Salt espectacular del Ford al Rallye du Valais

Després de la penalització de Breen, Lukyanuk i el seu copilot Alexey Arnautov es van adjudicar la victòria (el seu segon triomf en l’ERC d’aquest any, després de la seva victòria en el Ral·li d’Estònia). Lukyanuk acaba tercer en la classificació final del campionat de l’ERC, darrere del campió Kajetan Kajetanowicz i de Breen.

El pilot suís OIivier Burri tenia l’esperança d’afegir una victoria més a les seves vuit en el Rallye du Valais, però els problemes de frens i els problemes d’intercomunicació, van fer que el pilot del Citroën DS3 RRC tingues haver d’esperar fins a la SS14, abans de completar la seva primera etapa neta, però el pilot suís estava feliç del resultat final.

Emil Bergkvist, va completar una fantàstica cursa en el seu debut amb un quatre rodes motrius en un ral·li molt dur. El campió junior de l’ERC va aprofitar el seu premi pel títol de guanyador, per ressaltar el seu talent extraordinari i la seva conducció impecable i creixent en confiança en cada quilòmetre. El pilot de 21 anys de l’ADAC Rallye Opel Junior Team, es veia molt a gust en el Peugeot 208 T16, i va aconseguir un tercer scratch, i va retornar el cotxe sa i estalvi a la meta.

Rallye du Valais 2015 - Diari Catalaà
Peugeot al Rallye du Valais

Després d’haver guanyat la Copa de l’ERC Producció l’any passat, acabant novè en la general amb un Subaru, Florian Gonon estava encantat de tornar a casa amb la cinquena posició amb el cotxe de l’equip Lugano Racing Team Peugeot 207 S2000. Nikolay Gryazin va donar al nou equip Škoda Motorsport Bàltic un magnífic debut en l’ERC, quan el pilot rus de 18 anys va acabar sisè amb un Fabia R5, malgrat colpejar amb una paret en l’ÉS13.

Bruno Magalhãés va acabar 13 després dels problemes de transmissió que va patir el seu Peugeot 208 T16, encara que el pilot portuguès estava content d’haver acabat l’esdeveniment i va guanyar molta experiència.

El pilot francès François Delecour, que havia estat gaudint d’una impressionant unitat de l’equip Tuthill, un Porsche 997i que va aconseguir el segon millor temps en la SS11, el campió FIA R-GT va caure al cinquè lloc després de perdre temps en el tram humit i seccions de grava relliscosa en la següent etapa. No obstant això, un radiador amb fuites era de major preocupació, i es va veure obligat a retirar-se en l’ÉS15 amb problemes de sobreescalfament.

Rallye du Valais 2015 - Diari Catalaà
Rally du Valais 2015