ETA condemna l’atac de Brussel·les i les reaccions no es fan esperar

0
Explosio aeroport Brusseles
Interior de l'aeroport de Brussel·les després de l'explosió | Foto: Jef Versele (Twitter)

Coincidint amb l’Aberri Eguna, ETA va emetre un comunicat en què condemnava els atemptats de Brussel·les perquè tenien com a objectiu “simples ciutadans”

El diari Gara va publicar ahir, coincidint amb l’Aberri Eguna – el dia de la pàtria basca -, un comunicat d’ETA en què reflexionava sobre la situació política al País Basc i a l’Estat espanyol i en el qual feia també un balanç dels cinc anys de l’alto al foc i afirmava que per construir un estat independent calia que fessin autocrítica i anar per la “via de la convivència”.

La crítica a l’immobilisme del Govern espanyol, que ha fet pocs passos des que ETA va anunciar l’alto al foc, ha quedat en segon pla als mitjans a causa d’una altra afirmació que es fa en el comunicat sobre els atemptats a Brussel·les: “no es poden acceptar matances així, que tenen com a objectius a simples ciutadans”.

Al comunicat també s’apunta que els atacs a la capital belga s’han de llegir en un “context de crisi internacional” i que “la situació està perversament revolta i la irresponsabilitat existent ha obert les portes a tot tipus d’integrisme – ja sigui amb el que està passant a Europa amb els refugiats, ja sigui amb el que passa a Síria, a l’Iraq, a Kurdistan… i el que per últim mata sense compassió a ciutadans a Brussel·les.

Les xarxes socials no van tardar en bullir i periodistes i personalitats polítiques se’n van fer ressó, tot i que els principals líders dels partits espanyols no van dir res. Els primers en dir alguna cosa al respecte, primer a les xarxes i després als diaris, van ser els de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT).