Un jutjat decideix d’urgència la prohibició de les estelades a la final de la Copa del Rey entre Barça i Sevilla. Quines han sigut les reaccions polítiques davant la prohibició?

El jutjat del Contenciós-Administratiu número 11 de Madrid resoldrà avui divendres el recurs presentat pel FC Barcelona i per una associació d’advocats per anul·lar la prohibició d’exhibir les estelades en la final de la Copa del Rey que es jugarà diumenge entre el Barça i el Sevilla. El jutge ho resoldrà d’urgència. Davant la prohibició de les estelades en el partit, les reaccions polítiques no s’han fet esperar.

 

Discrepàncies des del Partit Popular

El President en funcions, Mariano Rajoy, assegura que la prohibició d’estelades a la final de la Copa del Rey “no és de la seva competència”. A més, ha senyalat que “la decisió és de la junta de seguretat” i no ha volgut dir res més.

No obstant això, el fet ha obert una divisió entre el PP català i la direcció general del partit. Des de Gènova han expressat el seu suport a la delegada Concepció Dancausa que ha portat a terme la prohibició.  Fins i tot, el portaveu parlamentari popular, Rafael Hernando, ha titllat “d’infantil, si no absurda” l’actitud del president català, Carles Puigdemont, qui s’ha negat a assistir al partit. Segons Hernando, l’estelada “és un símbol que busca la destrucció d’Espanya”.

La posició de la direcció general contrasta amb la del Partit Popular català. El president del PP en el Parlament, Xavier García Albiol, ha senyalat que a ell no li agrada l’estelada, però “que no fa falta prohibir-la en els partits”. “Si algú vol anar amb l’estelada, doncs que hi vagi, mentre es comporti i no faci mal a ningú”, ha manifestat García Albiol. En la mateixa línia, s’ha mostrat el president del grup popular en l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, qui ha manifestat que la norma a seguir és “ni prohibició d’estelades a Madrid ni ocultar la bandera d’Espanya a Catalunya”.

 

Les reaccions de Pedro Sánchez

Pedro Sánchez ha aprofitat el conflicte per defensar el seu partit. El secretari general del PSOE ha dit que el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, “agita banderes per no parlar de la multa” europea a Espanya. Per Sánchez, les estelades és “una falsa polèmica”.

“Encara que no comparteixi el significat de la bandera, la prohibició no és el camí”, ha assegurat Sánchez. A més, ha senyalat que “un foc no es frena ficant més gasolina, i el PP i l’actual president en funcions sembla que es moguin molt bé en la confrontació. No és el cas del PSOE”.

 

Podemos i C’s: posicions diferents

Pablo Iglesias s’ha preguntat “Estem bojos?” davant de la prohibició de les estelades a la final de la Copa del Rei. El líder de Podemos refusa la prohibició que qualifica de “autoritària i ridícula”. “Seria com si es prohibissin les entrades dels independentistes als camps de futbol”, ha afegit.

Des de C’s les reaccions han sigut diferents. El portaveu de C’s en el Parlament, Carlos Carrizosa, ha respectat la decisió de prohibir les estelades, encara que ha admès que el seu partit l’hagués evitat. “No ens agraden les prohibició, però sent una decisió que prové de la UEFA, s’ha d’acatar”, ha senyalat.

La versió d’Albert Rivera ha sigut diferent a la dels seus companys. El president de C’s ha proposat un “pacte entre tots per no portar simbologia ideològica al futbol”. Creu que és “correcta” la prohibició de les estelades i ja ha confirmat la seva assistència al partit de la Copa del Rei.

Ara queda esperar per saber quina serà la decisió final. El jutge resoldrà d’urgència el recurs sobre la prohibició de les estelades al partit.