Científics alemanys han encès per primer cop el reactor Wendelstein 7-X, que pot convertir l’energia de fusió en realitat proporcionant una font d’energia neta i barata sense límits

Reactor Wendelstein 7-X, el futur de l'energia | Diari CatalàEl reactor Wendelstein 7-X (W7-X), va ser creat en un laboratori a Greifswald, Alemanya, per l’Institut Max Planck de Física del Plasma, amb l’objectiu de mantenir un plasma molt calent durant més de 30 minuts, ha emès un gas calent al llarg d’una dècima de segon, informa el diari ‘Daily Mail‘.

El reactor Wendelstein 7-X va produir un plasma d’heli que va aconseguir la temperatura d’un milió de graus. Estem molt contents. Tot va ser d’acord amb el pla, va destacar HansStephan Bosch, el departament és responsable del funcionament del reactor estel·lar.

Els investigadors asseguren que aquesta nova màquina els ajudarà a convertir la fusió nuclear en una realitat oferint una font d’energia inesgotable. Per als experts, l’avantatge de la fusió nuclear és que no produeix deixalles.

Reactor Wendelstein 7-X, el futur de l'energia | Diari CatalàSegons explica Thomas Klinger, director científic del projecte Wendelstein 7-X.

Les centrals nuclears, les centrals de fissió, tenen un problema: creen deixalles, residus nuclears. Aquests residus han de ser emmagatzemats durant milers d’anys. No obstant això la fusió no té aquest problema. Això és ciència preventiva, és com plantar arbres. Si no plantes ara arbres no podràs tenir-los aquí a cent anys. Hem de pensar per avançat.

El següent objectiu per als científics, que creuen que la peculiar forma de rosquilla del reactor estel·lar podria ajudar a produir l’energia de fusió i, per tant, proporcionar una font inesgotable d’energia neta, serà perllongar la durada de les emissions de plasma i investigar millors mètodes de producció i escalfament de plasma d’heli mitjançant microones.

Els reactors com el Wendelstein 7-X converteixen isòtops d’hidrogen en heli i funcionen utilitzant els camps magnètics per confinar el plasma i obtenir una fusió nuclear. El reactor Wendelstein 7-X és considerat com una alternativa més fiable al reactor estel·lar Tokamak, amb forma de dònut, inventat pel científic rus Oleg Lavrentiev el 1950.

Reactor Wendelstein 7-X, el futur de l'energia | Diari CatalàEls reactors de fusió nuclear generen, confinen i controlen una massa de matèria en estat de plasma. Els electrons són retirats dels seus àtoms formant ions que al col·lisionar entre si es fusionen alliberant enormes quantitats d’energia.

A Alemanya els resultats de les proves són encoratjadors però, tot i això, el reactor Wendelstein 7-X podria trigar més d’un segle a estar totalment operacional. La tecnologia que desenvolupen els científics a Alemanya és diferent de la utilitzada en altres projectes de fusió nuclear com el que es porta a terme amb el reactor internacional ITER, al sud de França.