A Europa cap primer ministre té limitacions de mandat, com demana Albert Rivera que passi a Espanya. En canvi, la majoria dels caps d’Estat sí en tenen

La investidura de Mariano Rajoy pasa per les condicions que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va proposar aquest dimarts. Entre les mesures, basades en regeneració política i contra la corrupció, destaca la demanda d’una limitació de mandats pels càrrecs públics. Entre aquests, també s’inclouria el del president de govern, “com passa a molts altres països del món”, segons va afirmar Rivera aquest dimarts.

La pregunta és: quants països tenen una limitació de mandats que afecti al president de govern o primer ministre? La resposta, almenys en Europa, és cap ni un. Si bé trobem casos singulars com Bulgària, on és el vicepresident el que només pot ocupar el càrrec per un mandat de cinc anys, la resta de països d’Europa, tots ells democràcies parlamentàries, deixen en el Parlament -escollit pels ciutadans- la confiança en el primer ministre o president de govern, sense limitar-ne els mandats. En aquest sentit, i després de sentir Albert Rivera, el professor de Ciència Política Pablo Simón destacava al seu Twitter no entendre “l’obsessió amb la limitació de mandats en un sistema parlamentari”.

 

L’exemple mundial més conegut de limitació de mandat pel president és Estats Units. En aquest cas, però, es dóna el fet que el president dels EUA és, alhora, el president del govern i el cap d’Estat. I pel cap de l’Estat sí que existeix una limitació de mandats -normalment dos, com als EUA- a quasi totes les democràcies europees, excepte les monarquies, com l’espanyola. Si la limitació de mandats fos una realitat a Espanya “com passa a molts altres països del món”, aquesta s’hauria d’aplicar a Felip VI -cap d’Estat-, inviable a Espanya per la impossibilitat de definir un “mandat” en un càrrec hereditari.