Rebel·lió en Podem: Més de 500 càrrecs reclamen una consulta

0
'Rebel·lió' en Podem: Més de 500 càrrecs reclamen una consulta

'Rebel·lió' en Podem: Més de 500 càrrecs reclamen una consulta

Més de 500 càrrecs públics han signat un manifest

Més de 500 càrrecs públics i interns de Podem, entre ells les secretàries generals del partit a Andalusia i Navarra, han signat un manifest en el qual rebutgen les primàries ideades per la direcció nacional per conformar les candidatures per a les eleccions generals i demanen al Consell Ciutadà Estatal i al secretari general, Pablo Iglesias, que convoqui una consulta popular per modificar el reglament.

Es tracta de la rebel·lió interna més gran que ha viscut el partit liderat per Pablo Iglesias des que naixés fa un any i mig. Encara que la direcció nacional s’ha enfrontat en diverses ocasions a les crítiques dels sectors més actius i propers a les bases, mai abans aquest corrent havia recaptat, de forma pública, el suport de més de 500 càrrecs i dirigents de la formació habitada.

“Necessitem unes primàries que obrin un termini raonable que permeti discutir amb altres forces socials i polítiques sense caure en una suma de sigles o d’aparells. Necessitem unes primàries que facilitin la pluralitat per reflectir la diversitat dels qui ens vam sumar al canvi”, assenyala el manifest publicat a la web ‘Podem és participació’, a través de la qual els seus impulsors pretenen recollir les signatures necessàries per reclamar la celebració d’una consulta.

Entre els més de 500 càrrecs del partit que, segons els impulsors, s’han sumat al manifest, figuren per exemple les secretàries generals de Podem a Andalusia i Navarra, Teresa Rodríguez i Laura Pérez; l’alcalde de Cadis, José María González; la presidenta del Parlament balear, Xelo Hortes; la vicealcaldesa d’Oviedo, Ana Taboada, els eurodiputats Lola Sánchez i Miguel Urban i personalitats afins a Podem com l’actor Alberto Sant Joan i el músic Nacho Vegas.

Tots ells lamenten en el text difós que el reglament aprovat per la direcció nacional, que permet la possibilitat de votar a equips complets amb un sol ‘clic‘ -el sistema conegut com a ‘llesta planxa’ ja criticat en altres processos anteriors- i fixa una única circumscripció a nivell estatal per conformar les candidatures al Congrés dels Diputats, no garanteix la participació ni la proximitat.

“Necessitem unes primàries que conformin les llistes en virtut de criteris de proximitat, a escala provincial o autonòmica, potenciant la relació dels inscrits amb els seus candidats i candidates, millorant la implantació territorial i necessària per guanyar les eleccions”, reclamen.

En aquesta línia, prossegueixen que consideren necessari establir “uns terminis i un model de circumscripció que estimulin la participació”, la qual és, al seu judici, la seva “millor arma per il·lusionar, per créixer i per guanyar”. “Podem va ser des del principi una plataforma per a l’apoderament popular i ciutadà, i és el que hem de seguir sent i demostrant ser per guanyar les eleccions generals. Una mica més que un partit polític”, postil·len.

Elecció per territoris

“Creiem que tot això no és possible amb el reglament aprovat i per això llancem aquesta recollida de signatures instant al Consell Ciutadà Estatal i al Secretari General perquè convoquin una consulta perquè l’Assemblea Ciutadana pugui decidir entre el model de primàries aprovat pel Consell Ciutadà Estatal i un altre que aposti per l’elecció territorial dels candidats i candidates i amb un sistema electoral proporcional”, expliquen en el seu manifest.

En aquest sentit, defensen que “Podem té una oportunitat per fer història, per assaltar el cel” i que per a això és necessari fer “un esforç més, de generositat, d’unitat i de participació”. “Per això els qui signem aquest manifest tenim el convenciment que podem encara aprofitar aquesta oportunitat i estem convençuts que el Reglament triat per a les primàries en Podem no ho permet”, sentencien.

“En Podem mai ens hem equivocat quan li hem donat la paraula a la gent”, conclou el text en el qual també assenyalen que molts d’ells van aprendre amb Podem “a recuperar un protagonisme polític” que com a ciutadania no estaven acostumats a exercir i que ara no volen “perdre”. “Volem seguir construint junts i juntes perquè la ruta del canvi ha de construir-se en comú”, defensen.

Més de 2.700 signatures

De moment, el manifest ja ha aconseguit més de 2.700 signatures. En el que hi ha dirigents es refereix, ja han signat uns 128 d’Andalusia; 86 de Madrid; 36 de la Comunitat València; 39 de Castella-la Manxa; 34 d’Aragó; 32 de Balears; i 33 de Catalunya; 28 d’Euskadi; 31 a Astúries, 26 de Navarra; 24 de Canàries; 16 a Múrcia; 15 d’Extremadura; 12 de Galícia; 14 de Castella i Lleó; 7 de Cantàbria; i els secretaris generals de Ceuta i Melilla.

Segons els estatus de Podem, aprovats en l’assemblea constituent que el partit va celebrar a la tardor en Vistalegre, l’adreça està obligada a celebrar una consulta ciutadana si aquesta és avalada, en un termini màxim de 3 mesos, pel 20% dels cercles o pel 10% del cens d’inscrits, que en aquests moments és, segons el partit, d’unes 350.000 persones. És a dir, necessitarien recaptar unes 35.000 signatures.

Aquesta iniciativa se sumeixi a les resolucions aprovades les adreces de Balears, Aragó, País Basc, Madrid i Astúries amb les quals demanaven al Consell Ciutadà Estatal que corregeixi el reglament per trobar una fórmula que respecti més la territorialitat.

De fet, el Consell Ciutadà d’Aragó, presidit per Pablo Echenique -un altre dels principals representants del corrent crític-, va reclamar retirar el reglament i retardar la celebració de les primàries fins a setembre, per sotmetre aquesta qüestió a debat en tots els nivells del partit.

No obstant això, les primàries van arrencar el divendres passat, amb l’obertura del termini perquè els candidats individuals i equips que aspiren a formar part de les llistes de Podem recullin avals. A més, aquest mateix dilluns s’obre el termini per registrar candidatures.

Segons el calendari aprovat, qüestionat pels crítics, una vegada finalitzat el termini per recollir avals -el dia 8- i per registrar-se -10 de juliol-, tindrà lloc la presentació de tots candidats que competiran per un lloc en les llistes, el dia 13 de juliol. Posteriorment se celebraran les votacions, entre el 17 i el 22 de juliol, i finalment, el 24, es donaran a conèixer els resultats.