La recaptació espanyola cau durant el primer trimestre

0
Cristóbal Montoro, ministred'Hisenda en funcions. dèficit. ajust
Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda en funcions | Foto: Europa Press

El dèficit públic es situa al 1.13%. De moment totes les administracions compleixen amb l’objectiu

Aquest dimarts hem conegut les dades de dèficit públic de les administracions públiques, amb l’única excepció dels ens locals, relatives als primers tres mesos de l’any. En aquest sentit, la xifra s’ha situat en el 1.13% del Producte Interior Brut; el que es tradueix en 12.684 milions d’euros. Tot i això, si descomptéssim d’aquesta quantia les ajudes a la banca, el dèficit públic es reduiria fins al 1.11%, tal i com ha explicat el Ministeri d’Hisenda. L’anunci arriba tres dies abans que el Consell de Ministres aprovi el nou itinerari de dèficit que enviarà a Brussel•les. I doncs, l’executiu ha d’aconseguir tancar aquest any amb un dèficit públic màxim del 3.6%, ja que així s’hi ha compromès amb la Unió Europea.

En aquest sentit, si desgranem l’objectiu fixat per les institucions europees i compromès per Espanya ens adonarem que de moment el govern central es troba dins del camí del compliment. Més concretament, la Seguretat Social no pot registrar un dèficit superior al 1.1%. En aquests moments, i fins al passat mes de març ha marcat superàvit. Pel que fa al dèficit públic de l’Estat no hauria de rebassar el llindar del 1.8% del PIB, i de moment acumula un percentatge del 1.13%. Finalment, les comunitats Autònomes estan obligades a complir amb un objectiu del 0.7%, mentre que de moment sumen un dèficit del 0.11%. Cal recordar que les administracions autonòmiques han aconseguit aquest mes d’abril un alleugeriment de l’objectiu de dèficit que ha passat del 0.3% al 0.7%.

L’Estat registra una davallada dels ingressos

Per altre banda, el Ministeri d’Hisenda s’ha referit a les dades relatives als ingressos fiscals, als impostos i a les cotitzacions. Unes partides que s’han reduït durant el primer trimestre de l’any en un 1.7%. Un percentatge que implica haver deixat d’ingressar 39.300 milions d’euros. Un fet que s’explica per la caiguda en la recaptació dels impostos. Així doncs, durant el 2015 aquests es van situar en els 38.152 milions d’euros, mentre que enguany han generat uns ingressos de 37.486 milions d’euros. Més concretament, les partides provinents de la recaptació de l’IRPF i l’Impost de Societats han disminuït en un 13.6%. Finalment, destacar que l’IVA ha marcat una evolució positiva, després de créixer un 5.9% respecte el primer trimestre del 2015.