L’última proposta del PSC per debatre al seu congrés és la realització d’un referèndum ‘a la canadenca’ on es realitzi una pregunta clara

El PSC ha assegurat que debatrà al seu congrés l’aposta per fer un referèndum ‘a la canadenca’ amb l’objectiu d’aclarir el futur de Catalunya. El referèndum es portaria a terme en cas que hi hagi un “fracàs” de la reforma de la Constitució que plantegen els socialistes. Per això, Miquel Iceta ha senyalat que “proposarien al conjunt dels espanyols altres instruments democràtics (com ara una Llei de claredat com la canadenca) que establissin les condicions per, si és procedent, verificar el suport ciutadà a una eventual secessió”. Què és la Llei de claredat de Canadà?

 

Una convocatòria amb una pregunta clara

La Llei de claredat va ser aprovada al Canadà l’any 2000 a causa del desig independentista de Quebec, on ja s’havien celebrat dos referèndums sobre la independència en quinze anys: el primer, el 1980, i el segon, el 1995. A partir d’aquest últim referèndum, quan el poble de Quebec va votar en contra de la sobirania per un estret marge (50,58% a 49,42%), es va començar a plantejar la llei. La causa va ser la pregunta controvertida del referèndum. La pregunta deia el següent: “Està vostè d’acord en el fet que Quebec s’hagi de convertir en sobirà després d’haver fet una oferta formal a Canadà per una nova associació econòmica i política a l’àmbit d’aplicació del projecte de llei sobre el futur de Quebec i de l’acord firmat el 12 de juny de 1995?”

La Llei de Claredat va ser aprovada pel Parlament de Canadà i s’estableixen les condicions per les quals el Govern de Canadà podria entrar en negociacions per una possible secessió d’alguna de les seves províncies després d’un referèndum. Això sí, amb la voluntat d’evitar consultes de secessió que podrien comportar equivocacions, com ara, la pregunta del referèndum del 1995.

 

Portar la llei a Catalunya

Si el PSC importa la llei a Catalunya, el Parlament espanyol haurà de recollir la petició i demanar al Govern la celebració del referèndum amb una pregunta clara. Si surt la secessió, s’hauria de reformar la Constitució.

Per tant, aquesta llei quedaria lluny del referèndum del 2014 a Catalunya, el famós 9N, on es va fer una pregunta, però amb dues parts. Per una banda, “vol que Catalunya sigui un Estat?”, i per l’altra, “si és així, vol que Catalunya sigui un Estat independent?”.