El referèndum ‘a la canadenca’ obre tensions en el PSC

1
Meritxell Batet Miquel Iceta PSC
Miquel Iceta i Meritxell Batet. Foto: Europa Press.

La divisió interna dins del partit per fer un referèndum ‘a la canadenca’ a Catalunya ha obligat a apartar la proposta

La proposta de la direcció del PSC que té la intenció de portar a terme un referèndum ‘a la canadenca’ per aclarir el futur de Catalunya ha obert una guerra interna dins del partit. A més, sembla que, de moment, la proposició queda apartada. Així ha quedat decidit en el consell del PSC que va tenir lloc el cap de setmana.

Els dirigents territorials en consonància a la mateixa línia que defensa el PSOE s’han mostrat en contra de l’alternativa. Per això, s’ha acordat no votar la ponència marc del congrés de novembre que volia celebrar una consulta legal en cas que hi hagués un “fracàs” de la reforma de la Constitució. Les crítiques des d’alguns sectors del partit cap a la proposta no es van fer esperar durant el congrés.

Un dels membres del PSC més crítics va ser el primer secretari del PSC del Baix Llobregat, Antoni Poveda. La seva federació és una de les que té més importància en el seu partit i el mateix Poveda va rebutjar fer un referèndum ‘a la canadenca’. A més, va criticar a la direcció del partit.

En la mateixa línia, s’han mostrat l’exdiputada en el Congrés Isabel López Chamosa, l’exsenador Carles Martí i l’exdiputat en el Parlament Joan Ferran. Tots han demanat la retirada de la ponència, ja que consideren que no s’havia consensuat. Miquel Iceta ha reconegut que la forma utilitzada potser no era la correcta i que està disposat a modificar la ponència. Poc suport ha rebut el text entre els membres. Només l’exsenador per Girona Rafael Brugera s’ha mostrat partidari de mantenir el text redactat.

El consell nacional del PSC celebrat el cap de setmana evidencia la divisió dins del partit. En un principi, l’objectiu era convocar el congrés pel pròxim novembre. No obstant això, encara que la cap de llista per Barcelona, Meritxell Batet, ha aparcat el tema del referèndum ‘a la canadenca’. Per la seva part, Carme Chacón, favorable a la via, no va pronunciar-se. Tampoc ho va fer l’expresident de la Generalitat i exprimer secretari del PSC, José Montilla. El referèndum ‘a la canadenca’ reobre les ferides dins del PSC, però també en el PSOE.