El referèndum del PSC, un error en les formes

0
PSC participarà PSOE
El líder del PSC, Miquel Iceta | Foto: Europa Press

Alguns socialistes senyalen que el fet d’assabentar-se per la premsa va ser el principal motiu per rebutjar la idea d’un referèndum “a la canadenca”

El líder del PSC, Miquel Iceta, va veure aquest cap de setmana com el consell dels socialistes rebutjava la seva proposta de realitzar un referèndum “a la canadenca” si Catalunya vota en contra d’una eventual reforma constitucional. Aquesta negativa al secretari general del PSC ha estat una de les més sonades des que Iceta ocupa aquesta posició.

Durant el debat, els representants locals del Baix Llobregat, una de les comarques més prolífiques electoralment per als socialistes, van ser els més crítics amb la proposta de Miquel Iceta. Només els representants de les comarques gironines es van mostrar més favorables a proposar aquest referèndum alternatiu a la reforma constitucional federal.

El desencís entre els representants socialistes no està produït pel fet de proposar un referèndum sobiranista a Catalunya agafant Canadà com a model. Si bé és cert que també hi ha cert malestar entre les bases pel fons de la qüestió, el que provoca més rebuig és la forma emprada per Miquel Iceta per fer pública aquesta idea.

Alguns socialistes des del Baix Llobregat critiquen que Miquel Iceta “escrigués el document ell sol” i que la premsa el tingués abans que els mateixos dirigents socialistes i membres de les direccions locals l’haguessin pogut veure i analitzar. Sense entrar en detalls de la mateixa proposta, també hi han crítics amb el fet que Iceta condicioni la celebració d’aquest referèndum en cas que la reforma constitucional sigui rebutjada. “Si poses per escrit quin és el teu pla B, mates d’entrada el teu pla A”, lamenten.

La direcció dels socialistes aparquen de moment aquesta proposta, que també havia generat certes controvèrsies a la resta del PSOE. Els que, en un principi, s’havien mostrat favorables a la celebració d’aquest referèndum esperen temps millors per debatre sobre aquesta qüestió, mentre En Comú Podem va demostrar el 26J que està per davant del PSC a l’esquerra especialment pel seu discurs favorable a un referèndum.

 

Compartir
Article anteriorDenis Suárez, nou jugador del FC Barcelona
Article següentRajoy es reuneix amb Coalició Canària per intentar formar Govern
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]