Reforma constitucional exprés com a línia vermella

0
Albert Rivera Pedro Sánchez reforma constitucional
Albert Rivera i Pedro Sánchez podrien tancar el pacte durant la tarda de dimarts. Foto: Twitter Albert Rivera

Albert Rivera ha anunciat en una roda de premsa que l’acord amb el PSOE està supeditat a l’aprovació de cinc reformes constitucionals “exprés”

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha estat el primer en comparèixer avui davant la premsa. Ho fa hores abans que el Secretari General del PSOE, Pedro Sánchez, es reuneixi primer amb el de Podemos, Pablo Iglesias, i poc després amb els equips negociadors dels de la formació morada, Izquierda Unida-Unidad Popular i Compromís.

Albert Rivera ha sortit el primer perquè és avui quan se sabrà oficialment si l’acord amb el PSOE va endavant o no. “No estem negociant un acord d’investidura, és un acord de govern”, ha començat dient Rivera. El de Ciutadans ha posat com a línia vermella per pactar amb el PSOE la reforma de cinc punts a la Constitució de forma exprés: suprimir els aforaments, facilitar les Iniciatives Legislatives Populars (ILP), despolititzar la justícia, suprimir les Diputacions i limitar els mandants del president del Govern espanyol a vuit anys.

La supressió de la figura dels aforaments, juntament amb l’eliminació de les Diputacions seran probablement els dos punts més conflictius a l’hora de negociar amb el PSOE. La resta estan, d’una manera o altra, inclosos en el programa que els socialistes van presentar a les eleccions generals.

La proposta de Rivera passa per rebaixar les firmes necessàries per a una ILP de 500.000 a 250.00 i per canviar la manera en què s’escullen els jutges per poder garantir així la seva independència. Segons el líder de ciutadans, “no hi pot haver un Govern d’Espanya que no assumeixi aquestes reformes” a la qual cosa ha afegit que sap “que no és fàcil, però no queda més, almenys si es vol comptar amb un partit que demana canvi, reformista”.

Ha fet també una crida al Partit Popular per a què s’uneixi al suport de les reformes. Un suport molt necessari si es té en compte que els populars són els que tenen la majoria absoluta al Senat i seran els encarregats de ratificar o no aquestes reformes constitucionals.

Albert Rivera ha demanat un “darrer esforç” al PSOE i ha dit que és necessari canviar cosas a Espanya que “no han canviat en 30 anys”. Poc després, ha tornat 30 anys enrere per invocar l’esperit de la Transició i defensar-se de les crítiques per haver negociat a porta tancada amb Sánchez aquest dilluns: “Aquest dilluns em vaig veure amb Sánchez, aquí al Congrés, però aquells que feren la primera Transició saben que la discreció és necessària”.